Čašom najboljeg vina na svijetu, a to je "Veralda Istrian", zapravo teran lanjske berbe, vinarije Veralda nedaleko od Brtonigle službeno je otvoren 17. Dan vina - Dan otvorenih vinskih podruma u Istri. "Izuzetno veliko priznanje koje je nedavno jedan hrvatski vinar osvojio od jedne prestižne revije kao što "Decanter", dovoljan su razlog što se upravo u njegovoj vinariji otvara Dan vina", rekao je otvarajući Dan otvorenih vinskih podruma u Istri Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Kreator najboljeg, po "Decanteru", vina na svijetu je Luciano Visintin, koji kako kaže, ovih dana živi svoj san. Zahvalivši gostima koji su jučer posjetili njegovu vinariju rekao je kako je "Istrian" zapravo jedna autohtona sorta oko koje se u posljednje vrijeme vode rasprave sa Slovencima.
"Mi nismo željeli istaknuti sortu već regiju u kojoj se proizvode vrhunska vina. I zato je našeg ponos tim veći što smo s "Istrianom" osvojili svijet", rekao je Visintin. On smatra kako nije presudno isticati sorte, o kojima, primjerice, zapadnije od Venecije gotovo nitko ne poznaju. Važno je isticati regiju u kojoj se vino proizvodi, kako to čine neke druge zemlje. "Nama je regija na prvom mjestu i zato smo ponosni jer smo ime Istre uzdigli na vrh svijeta vina", poručio je Visintin. Goste i uzvanike na otvaranju Dana vina u svojstvu domaćina pozdravio je Dorijano Labinjan načelnik općine Brtonigla na čijem se području proizvodi 10 posto vina u Istri. Naravno da je ponosan i što vino iz Brtonigle nosi tituli najboljeg vina na svijetu, stoga je čestitao vinariji Visintin koja je i Brtoniglu uvrstila među najpoznatija svjetska vinarska područja. "Brtonigla je poznata po vinu, a ovdje djeluje i velik broj vinarija poznatih po kvalitetnim vinima, a sada da imao i najbolje vino na svijetu", ponosno je istakao Labinjan. Dodajući kako lokalna razvojna agencija radi na kvascima od terana, pa se nada se da će se obitelj Visintin uključiti u taj projekt. Agancija je besplatno dodijeliti kvasce vinarima za eksperimatalno korištenje, kao što je do sada to provedeno s malvazijom. Na karaju je Labinjan sve pozvao da uživaju u vinima koje im čitav dan nude vinari iz svojih podruma u raznim krajevima Istre.
Ivošević je podsjetio kako su Dan vina 1995. pokrenuli vinari u Toscani, pokrenuvši projekt kojim su ljubitelje vina kao goste privući izravno u svoje vinarije. Prvu godinu u tomu je sudjelovalo 20-tak vinarija u Toscani, a već sljedeće je to bio nacionalni projekt. Ubrzo,1998. to je postao međunarodni projekt u koje se uključilo 20 svjetskih regija, a Istra im se priključila 1990. Lani je Dan vina - Dan otvorenih vinskih podruma u Istri lani je zabilježio 17 tisuća posjetitelja, a ove ih se godine očekuje barem 20 tisuća, priželjkuje Ivošević. Dodajući: "Kad smo počeli razvijati vinske ceste u nekoj viziji željeli smo doći do vinskog turizma, a danas to imamo, jer vinski turizam je posjet vinskim cestama, danu vina, ali i wine & walk, wine & run i lokalne izložbe vina. Sve to znači oko 255 tisuća posjetitelja 30 najboljih podruma u Istri od 120 koliko ih na ovom području djeluje". Od 120 vinskih podruma, o kojima je govorio Ivošević 68 ih je otvorilo vrata posjetiteljima za Dan vina. U svima su se mogla kupati, ali i nabaviti vina domaćina. U mnogim je vinskim podrumima upriličena vođena degustacija, a gosti su imali prigode kupiti i ponijeti vina koja im najbolje odgovaraju. Naravno vino bolje teče uz glazbu pa su mnoge skupina vinoljubaca od podruma do podruma obilazile praćene glazbenicima. Najviše je čini se bilo posjetitelja s područja Rijeke, a bilo je Slovenaca i Talijana. Konobe koje su službeno bile otvorene od 10 do19 sati, ostale su otvorene i malo duže, jer iako su neki jutrom krenuli po vinu, nekima je ipak bolje prijalo nakon ručka u nekoj istarskoj konobi ili restoranu.
Zoran Mrša iz Rijeke prvi je put na Danu vina u Istri, a u Brtoniglu je došao sa skupino od 30-tak ljudi tradicionalno dolaze na Dan vina. "Najprije smo željeli kušati to najbolje vino na svijetu. U vinariji Veralda kušali smo četiri vrste vina: rose, muškat, malvaziju i "Istrian" i svako je na svoj način prvoklasno", kaže Mrša dodajući kako je ova ideja dobra jer se u jednom danu čovjek može opustiti, obići nekoliko podruma i kušati vrhunska vina. Vinar Ranko Anđelini iz Velanovog brijega nedaleko Pazina, koji od početaka sudjeluje u Danu vina smatra kako ta manifestacija za vinare nama veći financijski efekt, ali je važna za promociju vina. Ranije su je posjećivali izraziti ljubitelji vina, a sada se ljudi dolaze opustiti, Sada, kaže dolaze organizirane grupe koje Dan vina doživljavaju kao cjelodnevno opuštanje. Možda bi, smatra Anđelini, nakon toliko godina trebalo osmisliti nešto novo. Možda uvesti vaučere da si ljudi prije prijave, kako bi si vinari mogli planirati broj posjetitelja. Trebalo bi nakon toliko godina u to malo svježine, možda neki program da ga ne moraju vinari smišljati. Možda bi trebalo manifestaciju podijeliti po područjima, primjerice središnja, južna ili zapadna Istra. U svakom slučaju Dan vina je dobra manifestacija, ali kao i u svemu ostalomu nakon određenog broja godina, trebaju promjene. Prostora za promjene uvijek ima, ali prema jučerašnjem iskustvu može se reći kako su posjetitelji koje je privukao Dan vina bili izuzetno zadovoljni. Možda je to i zbog toga što je, kako nam je jedan rekao, da je vino sve bolje kad ga više piješ. Tko zna? U svakom slučaju Dan vina - Dan otvorenih vinskih podruma u Istri je manifestacija koja okuplja sve biše gostiju, sve to doprinosi promociji Istre kao vinarske regije, a uprava je to najvažnije napominje Luciano Visintin koji je jučer svojim gostima mogao ponuditi nabolje svjetsko vino iz svog podruma. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)