Najbolje svjetske skijašice stigle u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolje svjetske skijašice stigle su u Zagreb uoči ženskog slaloma Svjetskog kupa "Vip Snow Queen Trophy koji će se održati u petak na Sljemenu. 

Trenutačno vodeća skijašica u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Slovenka Tina Maze kaže da bi voljela pobijediti u Zagrebu, jer joj je to jedan od nedosanjanih snova. 

"Očekujem puno navijača iz Slovenije, oni su mi jako važni, ali to ipak nije najbitnije, jer Hrvati uvijek navijaju za mene kao da sam njihova", izjavila je Tina Maze. Fantastično je, kaže, što u Zagreb prvi put dolazi u ulozi vodeće zvijezde, jer joj se to do sada nije događalo. Iako je sezona dugačka, Tina je uvjerena da joj nijedna druga skijašica više ništa ne može i da je njezina prednost od gotovo 500 bodova nedostižna. "Željela bih, međutim, jednog dana pobijediti u svim disciplinama, jer je to rijetkima uspjelo", kazala je Maze, koja je nedavno oborila rekord Janice Kostelić po broju bodova ostvarenih do 31. prosinca.

Drugoplasirana u ukupnom poretku, Njemica Maria Hoefl Riesch nada se da će na Sljemenu uspjeti sastaviti dvije solidne utrke bez većih pogrešaka. Kako joj je uvijek cilj biti što bolja u slalomu i probiti se na pobjedničko postolje, vjeruje da joj to može uspjeti i u Zagrebu, nakon nekoliko dobrih treninga u Austriji. 

"Tina Maze je u dobroj formi, postigla je ono što ni Janici nije pošlo za rukom, na gotovo svakoj utrci je na postolju. Ne mogu utjecati na to što ona čini, tako da pokušavam biti što bolja, koncentrirati se na sebe i izvući što više iz utrke. Ne razmišljam o tome hoću li je moći dostići, duga je sezona, istaknula je Maria Hoefl Riesch, koja je Zagreb osvojila jednom.

Slovakinja Veronika Velez Zuzulova u Zagreb stiže odmah nakon pobjede u novogodišnjem paralelnom slalomu u Münchenu, gdje je u finalu bila bolja od Tine Maze. 

"Pao mi je kamen sa srca nakon prvih pobjeda u karijeri u Münchenu i Semmeringu, jer su me slovački novinari sve češće pitali kad ću napokon pobijediti nakon niza drugih i trećih mjesta u Svjetskom kupu. Sad napokon mogu opušteno skijati", kaže Zuzulova, kojoj je sljemenski slalom uvijek bio jedna od najomiljenijih utrka u Svjetskom kupu.

Dvostrukoj "Snježnoj kraljici", Finkinji Tanji Poutiainen, pobjeda je cilj svaki put kad skija na Sljemenu. "Sviđa mi se staza na Sljemenu, atmosfera je uvijek sjajna, a i organizacija je vrhunska. U Zagrebu se uvijek opušteno osjećam, kako na treningu tako i na utrci", ističe Tanja Poutiainen.

Ženski slalom ove se godine vozi kao noćna utrka, što dodatno povećava atraktivnost događaja. Start prve vožnje ženskog slaloma 4. siječnja je u 15.45 sati, a druge vožnje u 18.30 sati. U četvrtak će na zagrebačkom Trgu bana Jelačića biti održano javno izvlačenje startnih brojeva, uz zabavni program za građane. Inače, hrvatsko skijanje na sljemenskoj ženskoj utrci predstavljat će Sofija Novoselić i Andrea Komšić. (Hina, foto S. VRANČIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter