Najbolje svjetske plesačice na šipki sutra u Domu branitelja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U Domu hrvatskih branitelja sutra, od 18 sati, započet će Pole Theatre Croatia - umjetničko natjecanje u plesu na šipki. Oko 30 natjecatelja iz cijelog svijeta, tako i iz Hrvatske, natjecat će se u četiri kategorije: drama, art, komedija i classique. Atraktivno natjecanje održat će se za amatere od 18 do 20 sati, a od 21 do 23 sata kreće natjecanje za profesionalce.

Svjetski poznate pole dance sportašice

Ususret natjecanju, jučer smo posjetili jednu od radionica koje se održavaju u hotelu Brioni, a u sklopu Croatia Pole Camp - ljetnog kamp za sportaše, ljubitelje sporta i plesa na šipci, a u sklopu kojeg se i održava natjecanje.

- Kamp okuplja plesače i sportaše iz više od 20 svjetskih i europskih zemalja uključujući Australiju, SAD i Maleziju. Ovdje su i svjetski poznate pole dance sportašice Marion Crampe iz Francuske te Shimmy i Maddie iz Australije, koje održavaju radionice za sudionike kampa, rekla nam je Nikolina Jurišić iz Sfitnessa, organizatora kampa i natjecanja, dodajući da je Croatia Pole Camp zapravo najveći kamp na svijetu koji okuplja najveći broj plesača i sportaša.

Veli da je ova manifestacija lani okupila 70 sportaša, ljubitelja sporta i plesa na šipki iz ukupno 13 zemalja te da su time nadmašili dosad najpoznatije prijestolnice plesa na šipki Ibizu i Barcelonu. Ove godine, nastavila je, u kampu je 126 sudionika u sva četiri dana održavanja kampa, no brojka je puno veća jer se u sklopu kampa održava čitav niz plesnih i sportskih radionica, ukupno oko 600. Mi smo u jutarnjim satima posjetili jednu, onu plesa na šipki koju je vodila Marion iz Francuske, uvjerivši se da ples na šipki zaista zahtjeva veliku vještinu, elastičnost, koncentraciju i snagu. Oko 15-ak polaznica radionice, pratile su pokrete Marion koja im je objašnjavala na koji način najbolje izvesti zadanu figuru senzualno i zavodljivo, a da pritom ne bude ozljeda. Neke su uspjele iz prve, nekima je trebalo barem nekoliko puta da se uspiju "prevrnuti" oko šipke, no sve u svemu, bilo je jasno da ples i figure oko šipke uopće nisu lake ni bezazlene kao što se to možda čini. Radi se o satima i satima vježbanja i treninga da bi se figure i ples uspjele dobro i kvalitetno izvesti. Sve to govori da ples na šipki, originalnog naziva Pole Dance, zahtjeva mnogo više, ali zauzvrat, kako poručuju organizatori odlično utječe na mišićnu izgradnju tijela i rad na unutarnjem biću, slušanju glazbe i umjetničkom izričaju.

Hit u sportskome i plesnome svijetu

Cilj organizacije Croatia Pole Campa, zaključila je Nikolina, promidžba je plesa na šipki kao zahtjevne sportske discipline. Posljednjih godina, pole dance je pravi "boom" u sportskome i plesnome svijetu, i Pula je jedan od gradova u kojem se dobro razvija i ima sve više poklonika. Sve više žena, ali i muškaraca (jedan će i sudjelovati na subotnjem natjecanju), privlači taj zahtjevan, ali opet senzualan i atraktivan sport. (Nera SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter