Najbolje šugo s kokošon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Feštu Sv. Marije Magdalene mještani sela Funcici u opcini Gracišce vec su drugi put obogatili originalnom gastro-manifestacijom, Festivalom od pulaštri.

Dok su se na obližnjem igralištu i bocalištu odigravali prigodni sportski turniri, osam kulinarskih ekipa još je od ranog poslijepodneva kuhalo šugo s domacon kokošon. Pocelo se od hladnih špahora - trebalo je dakle najprije naložiti vatru i zatim je održavati sve dok se šugo, za ciju pripremu po tradiciji treba i nekoliko sati, ne dovrši "kako Bog zapovida", a na kraju je još trebalo zakuhati fuže i makarune.

Natjecalo se osam ekipa, od kojih su cetiri bile profesionalne - iz konoba Jakacic i Jelenic, Hotela Lovac i agroturizma Tikel, dok su cetiri bile sastavljene od lokalnih kuharica i kuhara - za ekipu Kokice kuhale su domacice iz Funcica, za ekipu Chiks tete iz gracaškog djecjeg vrtica, za ekipu Fuks i društvo ovdašnji "muškardini", a osma je bila ekipa Folklornog društva Pazin.

Svih osam šuga kušao je i ocjenjivao strucni žiri na celu sa Stanislavom Poropatom kao predsjednikom, dok su mu clanovi bili Josip Pino Kuhar, Franko Lukež, Boran Kalcic i Feruco Smokovic. Za pripremu svih osam šuga iskorišteno je 48 domacih kokica.



Kad su jela bila gotova, ponudena su na kušanje uzvanicima fešte po prigodnim cijenama. Predsjednik žirija Stanislav Poropat uputio je i nekoliko kritickih opaski na jela: ocigledno je da su sve ekipe u pripremi šuga koristile brašno, što naše none nisu radile pa ne bismo trebali ni mi danas; a takoder je zamjerio i prezamjetnu upotrebu nekih zacina, primjerice ružmarina ili cešnjaka.

Naposljetku, pobjednikom drugog Festivala od pulaštri proglašena je ekipa konobe Jakovcic iz sela Jakacici, za koju su kuhale Antica Jakovcic, Eda Pauletic i Marinela Petrincic. Drugo mjesto osvojila je ekipa Chiks s Dorjanom Lampe i Dajanom Salopek kao kuharicama, treceplasirana je ekipa Hotela Lovac iz Pazina za koju su kuhale Bosiljka Mišeta i Stefano Tomašic.


Podijeli: Facebook Twiter