Najbolje su plaćene hostese, a najlošije prodavači

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U pulskom Student servisu ove je akademske godine učlanjeno 2.350 studenata koji kod različitih poslodavaca rade cijele godine. No, većina se ipak zapošljava samo u sezoni, od lipnja do kraja rujna, a udarni mjeseci su srpanj i kolovoz.

- O tome koliko naši studenti rade svjedoči i brojka od 8.500 izdanih ugovora od početka godine do danas. Najviše studenata radi u turizmu (recepcija, animacija, spasioci, prodaja karata za izlete, čišćenje objekata i slično) i ugostiteljstvu, gdje najčešće rade kao konobari, pomoćni radnici u kuhinji te na poslovima serviranja hrane. Obavljaju i različite druge poslove, ovisno o potrebama poslodavaca, kaže Tina Trošt, voditeljica pulskog Student servisa.

Doprinosi samo 17,5 posto

Studenti se najčešće zapošljavaju u velikim hotelskih kućama, poput Arenaturista, Maistre, Valamar riviere, Valamar hotela i ljetovališta, potom u Zračnoj luci Pula, kao i u trgovačkih centrima: Billi, Konzumu, Kauflandu, Plodinama i Lidlu. Zapošljavaju se i u mnogim drugim ugostiteljskim objektima drugih poslodavaca koji, prema riječima naše sugovornice, našim studentima omogućuju zaradu te stjecanje iskustva.

Trošt napominje da se svake godine sve više studenata učlanjuje u Student servis, i sve je veći broj poslodavaca koji iskazuju potrebu za sezonskim radnicima - studentima, što rezultira i boljim rezultatima u odnosu na prošlu godinu. Interes poslodavaca ne čudi zna li se da im je isplativije zaposliti redovitog studenta putem ugovora o djelu nego običnog radnika s obzirom da se na zaradu iskazanu u neto iznosu obračunava svega 17,5 posto davanja.

- Osim toga, studenti su fleksibilnija radna snaga s obzirom na radno vrijeme koje ne mora biti 40 sati tjedno, poslodavci im nisu dužni odobravati slobodne dane i godišnje odmore. Studentima pak takvi uvjeti odgovaraju jer je njihov primarni cilj zarada, a potom sve ostalo. Međutim, uvijek apeliramo na poslodavce da poštuju ugovor o djelu redovitog studenta te da prema studentima iskažu osjećaj ljudskosti kako bi im poslovni odnos bio ugodniji i produktivniji. Pritom mislim na pauze, odnosno vrijeme dnevnog odmora, kaže Trošt.

Poslodavci najviše nude poslove u ugostiteljstvu, gdje je lepeza poslova široka, a mogućnost zarade velika. S druge strane, studenti najviše vole raditi kod korektnih poslodavaca koji uredno plaćaju, kao i onih koji im mogu omogućiti posao i sljedeće sezone ili pak zaposlenje na duže vrijeme.

Satnicu pak određuje poslodavac, a ona ovisi o vrsti posla. Tako se satnica za poslove u ugostiteljstvu i turizmu kreće od 18 do 30 kuna, administrativni poslovi plaćaju se između 17 i 20 kuna po satu, rad u trgovačkim centrima od 17 do 25, a poslovi čišćenja od 18 do 50 kuna. Spasioci, odnosno pripadnici prometne jedinice mladeži po satu zarađuju između 20 i 23 kune.

Najbolje su plaćene hostese i studenti zaposleni na različitim promocijama, prevoditelji te čistači jahti (od 20 do 50 kuna), dok su najlošije plaćeni prodavači te pomoćni radnici. No, ukoliko poslodavac nije siguran koliku satnicu bi ponudio, uvijek se može obratiti nama za pomoć, odnosno sugestiju, veli Trošt.

Zaradi dovoljno za studij

Jučer smo se i samo uvjerili da je frekvencija studenata u Servisu velika. Dolaze jedan za drugim potpisati ili produljiti ugovor, mnogi od njih u žurbi jer "za sat vremena moraju biti na poslu". Toni Cvijović iz Slavonskog Broda i Josip von Sacher Mayer iz Siska, cimeri i studenti ekonomije na pulskom Sveučilištu, u tandemu odrađuju fizičke poslove, pa su tako tjedan dana bili angažirani u seljenju pulskih studija HRT-a, a trenutno odrađuju jedan posao u Nacionalnom parku Brijuni.

- Svugdje radim, poslove poput prenošenja arhiva, utovara, istovara, satnica je između 20 i 25 kuna. Zadovoljan sam, tim novcem mogu financirati studij, pa mi roditelji ne trebaju financijski pomagati, kaže ovaj student druge godine Studija menadžmenta i poduzetništva. Njegov cimer Josip ipak ne uspije zaraditi dovoljno, pa mu uskaču roditelji. Fizičke poslove obavljaju u tandemu. Kaže da mjesečno dosta zaradi, a zimi ipak manje. Na koncu je pohvalio "cure iz Servisa koje ih uvijek obavijeste kada se pojavi neki posao".

Jedna studentica informatike u sezoni radi kao prodavačica u Marčani za 16 kuna po satu, kaže da plaća nije velika. "Znate satnicu, dnevno radim 7-8 sati, pa izračunajte", veli. Druge dvije ne žele u novine, žure na posao. Dominik Šilec, student ekonomije, već drugu sezonu radi kao konobar u kafiću Pietas Julia preko sezone, ali i zimi. Zadovoljan je uvjetima i plaćom koja stiže na vrijeme. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter