Najbolje slane sardele imaju Anika Mijanović i Luka Simič

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nedjeljnom ribarskom feštom na fažanskoj rivi "Ča ribari znaju" zaključena je Fažanska škola soljenja sardela. Četrdesetak polaznika koji su krajem travnja pod stručnim okom mentora posolili svoje sardele te odnijeli limenke kućama, sada su sardelu donijeli na ocjenjivanje. Žiri u sastavu: Fabrizio Valente, Luciana Debeljuh, Jasna Duimovich, Milka Bilić, Gabrijela Tomašić i predsjednik Ljudevit Sabo odlučili su prvo mjesto za 2016. godinu dodijeliti Aniki Mijanović i Luki Simiću čija je slana sardela najbolja. Na drugom su mjestu Klara Kliman i Leona Tomašić, a na trećem Ana i Eva Ikić.

Sitna srdela, teža za pripremu

- Ocjenjivali smo okus sardela za koji su natjecatelji mogli dobiti maksimalno 20 bodova, zatim miris (do deset bodova) koji je kod fermentacije vrlo važan. Treći aspekt ocjenjivanja je konzistencija odnosno čvrstoća mesa jer se sardela ne smije raspadati. Posljednji, no ne manje bitan aspekt, je samo serviranje sardela, pojasnio nam je Sabo.

A kako smo vidjeli polaznici škole su doista maštovito servirali sardele koje su i sami prvi puta probali - s kapulom, pomidorinima, kaparima, na brusketama, s vlascem ili limunom…svatko po svom nahođenju. Iako ih je većina bila zadovoljna kako su im ispale, mnogi su se požalili na to da je sardela ove godine bila sitna pa s njom nije bilo lako raditi.

S ribarima u noćni ribolov

U sklopu fešte održan je i Batana cup - 10. Memorijal Gina Tomašića. U natjecanju u veslanju batanama nastupilo je šest batana, a pobjedu je odnio Sergio Tomašić. Drugi je na cilj stigao Emiliano Filipić, a treći Mitar Gavočanov.

Posebnost ovogodišnje Ribarske akademije bila je prezentacija ribolova pod feralima. Naime, u suradnji PŠRD-a Sardela i JK Brioni gosti manifestacije mogli su sudjelovati u pokaznom ribolovu batanama s feralima te pomoću osti loviti u fažanskoj luci. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter