Najbolje se reciklira u Osnovnoj školi Stoja

(K. FLEGAR)
(K. FLEGAR)

Udruga Zelena Istra od 2011. godine, u suradnji s pulskim osnovnim školama, provodi odgojno-obrazovni projekt "Reciklirajmo u školi". Tijekom protekle školske godine u natjecanje se uključilo osam škola s ukupno 3.288 učenika, koji su prikupili 8.590 kilograma starog papira. Ovaj je put najuspješnija bila OŠ Stoja u kojoj je i održana svečana dodjela nagrada. Domaćini su dobili digitalni fotoaparat, drugoplasirana OŠ Tone Peruška stolno računalo, "brončana" TOŠ Giuseppine Martinuzzi također "digitalac", a svi ostali sudionici set lopti za tjelesni odgoj.

Najboljima vrijedne nagrade

Osim toga, svaka je škola nagrađena i Enciklopedijom znanja "Svijet kakvog prije niste vidjeli". Sudjelovali su još škole Monte Zaro, Centar, Kaštanjer, Veli Vrh s područnom školom Štinjan i Veruda. Svi su oni, kako je istaknuto, postigli izvrsne rezultate, a pobijedila je škola koja je prikupila najviše kilograma starog papira po učeniku. Predstavnici škola su vidno uzbuđeni i radosni preuzeli svoje nagrade. Dobrodošlicu im je zaželjela i svima srdačno čestitala ravnateljica OŠ Stoja Zdenka Perović, dok je pobjednike i rezultate otkrila Rudija Pavličević iz Zelene Istre.

Posljednjih pet godina Zelena Istra je provela brojne radionice o odvojenom prikupljanju otpada u osnovnim školama Pule. Učenici i školsko osoblje svoje su znanje o važnosti očuvanja prirode i okoliša kroz sustav recikliranja dodatno utvrdili aktivnim sudjelovanjem u međuškolskom natjecanju "Reciklirajmo u školi", u sklopu kojeg su dosad ukupno prikupili 35 tona starog papira.

Važnost očuvanja prirode i okoliša

OŠ Stoja pokazala se odličnim domaćinom završne svečanosti te je za sudionike pripremila prigodan kulturno umjetnički program u kojemu su sudjelovali recitator Adriano Bošnjak, s poezijom "Samouka priroda" Paje Kanižaja, folklorna grupa s voditeljicom Nerinom Štajner, koja je izvela pjesmu "Na hrastu naranča rodila" i plesala šetepaši, učenice četvrtog razreda, predvođene učiteljicom Danijelom Sergo Buić, koje su na pamtljiv i poetski način prenijele eko poruke te polaznici glazbene radionice Oriane Starčić, koji su zapjevali pjesmu "Limači". Na kraju su se svi prisutni zasladili i izgledom i ukusom neodoljivim zalogajčićima koje su pripremile kuharice iz školske kuhinje. Valja reći i da su nabavku vrijednih nagrada, koje će svi učenici moći koristiti tijekom redovne nastave ili izvanškolskih aktivnosti, omogućili donatori projekta - Grad Pula, pulska Turistička zajednica i tvrtka Metis d.d. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter