Najbolje rješenje Trga kralja Tomislava ima Studio BF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula raspisao je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava koje je organiziralo i provelo Društvo arhitekata Istre te su danas objavljeni rezultati.

Prvu nagradu, koja nosi 52.500 kuna, ocjenjivački sud dodijelio je Studiju BF, iza kojeg stoji autorski tim Zoran Boševski, Boris Fiolić, Petra Galić, Željko Golubić i Janko Vekić.

Druga nagrada i 32.250 kuna dodijelili su autoru Metro cubo iza kojeg je projektni tim u sastavu Željko Mohorović, Iva Buljan, Ana Grbac sa suradnicima Emilom Stijepčićem, Brankom Božić i Ivanom Mohorović, dok je 3D vizualizacije radio Nenad Kraljić. Treća nagrada u iznosu od 20.250 kuna pripala je autorima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću sa suradnicima Domagojem Diklićem i Matejom Požegom.

Natječaj je bio javni i otvoreni, ali su radovi bili pod šiframa. Rok za predaju natječajnih radova započeo je datumom objave, odnosno 8. svibnja u Narodnim novinama, a zaključen je 8. srpnja. Na natječaj je stiglo sedam radova, od kojih šest u roku, a jedan dan nakon isteka roka. Radove je ocjenjivao Ocjenjivački sud u sastavu prof. dr. sc. Dražen Juračić, predsjednik, te Eligio Legović, Leonid Zuban, Lorna Zimolo, Damir Prhat te Tatjana Mandić Bulić kao stručna savjetnica konzultantica.

Primarni zadatak natječaja bio je pronaći rješenje za uređenje zelene otvorene tržnice, dječjeg igrališta, pješačkog koridora prema Domu sportova te kontaktne površine iz Široline ulice. Prioritetni zadaci zahvata su uređenje trga, prometno rješenje s rasporedom parkirnih mjesta, rekonstrukcija kolektora fekalne te izgradnja oborinske kanalizacije i planiranje javne rasvjete s urbanom opremom.

Uređenje će gotovo sigurno pratiti i izgradnja oborinske kanalizacije te javne rasvjete, a površina koju će trebati urediti po odabranom rješenju ima oko deset tisuća četvornih metara. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter