Najbolje riješili državnu maturu


Ukupno 191 učenik Gimnazije Pula pristupio je nedavno maturi, a njih 187 maturu je uspješno i položilo, doznajemo od Tatjane Glavaš-Maras, ispitne koordinatorice za državnu maturu. Mnogi su na ispitima ostvarili iznimne rezultate i to u svim predmetima što im je otvorilo vrata ponajboljih fakulteta. S nekolicinom najboljih, s kojima smo se uspjeli naći jer ih većina radi, razgovarali smo jučer. Upitali smo ih kakva su im iskustva srednjoškolskog obrazovanja, kako su se pripremali za maturu te, naravno, koji su im planovi.

Matematičari na FER

Vedran Zoričić, učenik 4G razreda, završio je prirodoslovno-matematički smjer pulske Gimnazije, a potom uspješno upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva - FER. Kako pojašnjava, jako ga zanima informatika i programiranje te svoje školovanje želi nastaviti u tom smjeru. No, osim što je matematiku i fiziku višu razinu na maturi riješio s odličnim, Vedran je i maturu iz engleskog (nižu razinu) prošao sa sto posto.

- Nakon osnovne škole u Medulinu, srednja škola bila mi je velika promjena. Upoznao sam puno novih ljudi, stekao dobre prijatelje i moram priznati da mi srednja škola nije bila previše teška. No, za maturu sam se baš potrudio, pripremao sam se sam, ali i odlazio na pripreme u Zagreb, a sve kako bi uspio upisati fakultet koji me zanima, veli nam Vedran.

I njegov razredni kolega, Marko Lazarić, upisao je FER te nam otkiva da je to izbor gotovo polovice razreda matematičke gimnazije. To, zapravo, svjedoči o uspjehu cijele generacije gimnazijskih učenika.

- Da, i mene zanima informatika. Ukoliko sam u tome dobar mogu kasnije raditi što god hoću, smatra Marko i dodaje da i njega zanima programiranje. Kako doznajemo, Marko je ove godine bio i na državnom natjecanju iz tog predmeta, a prošao je i na nekoliko županijskih natjecanja. Osim u informatici, ovaj skromni učenik izvrstan je i u drugim predmetima - tako je maturu iz engleskog (višu razinu) riješio s gotovo sto posto, a ispit iz matematike i fizike, isto viša razina, s više od 96, odnosno 98 posto.

Na upit je li mu matura bila stresna, veli da jest te, iako je odličan u matematici, priznaje da je i njemu ispit bio težak, a da je  tri sata, koliko se piše, bilo premalo kako bi se baš sve točno riješilo.

Budući liječnici

Luka Sladonja iz Opće gimnazije ima nešto drugačije planove. Iako je i on odličan iz fizike - višu razinu mature riješio je s više od 96 posto, ali i engleskog i biologije (riješio ih je izvrsno), odlučio se upisati na Medicinski fakultet. I to ne jedan - prošao je prijemni za medicinu i u Rijeci i u Zagrebu.

- Dvoumio sam se oko fizike i medicine. Na kraju je ipak prevagnula medicina i to u Rijeci, veli nam Luka i dodaje da mu je matura u početku bila stresna, jer nije znao što ga čeka, no već se nakon prvog ispita opustio te je sve bilo lakše. Iako se raduje fakultetskim danima, malo žali za srednjom školom koja je, kako veli, jako brzo prošla, a bila je zabavna i nije bila preteška.

Njegova kolegica Dora Učkar također je buduća medicinarka. No, ona je odlučila studirati u Zagrebu. Zbog toga je, kao i Luka, morala nakon mature proći i dodatna ispitivanja, takozvani razredbeni ispit iz fizike, biologije i kemije.

- To je svojevrsni filter za upis na fakultet. Bilo nas je 1.400, puna dvorana, svi su grozničavo prebirali po papirima i skriptama dok smo čekali… Ispit je bio totalno drugačiji od mature i danas, kad se sjetim stresa kojega sam radi svega prošla, drago mi je da je sve iza mene, veli nam Dora.

Na pitanje imaju li ideju koji ih dio medicine najviše zanima, Luka veli da bi želio postati kirurg, iako zna koliko je to stresan posao, dok Dora smatra da je još prerano za takve odluke.

- Tko zna što će biti nakon šest godina koliko traje samo fakultet. Trenutno me zanimaju opstetricija i ginekologija, ali tko će ga znati, smiješi se Dora, učenica Opće gimnazije koja je maturu iz fizike, hrvatskog i engleskog (sve viša razina) prošla s izvrsnim.

Prevoditeljica, možda simultana, htjela bi postati Lea Medančić, inače državna prvakinja iz engleskog jezika. Nije ni čudo da je maturu iz engleskog, i to višu razinu, riješila sto posto! Nakon što je svu maturu položila s izvrsnim upisala je pogađate - Engleski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za prijemni se pripremala sama, iako francuski nikada nije imala u školi.

- Od malena volim jezike, naučila sam čitati prije nego sam krenula u školu i sjećam se da sam se zabavljala gledajući televiziju i uspoređujući govor i titlove, prisjeća se Lea. I ona se veseli studentskim danima i to što će se "maknuti iz uvijek iste sredine", a gdje će je put nakon fakulteta odnijeti, ni sama ne zna. No, s obzirom na entuzijazam i strast ovih mladih ljudi vjerujem da ćemo za njih u budućnosti još čuti. Jednog dana, sigurni smo, bit ćemo u rukama izvrsnih liječnika, informatičara, prevoditelja….(Borka PETROVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter