Najbolje poslovao Pula parking, najlošije Luka Pula


U četvrtak će gradski vijećnici ponovno sjesti u svoje klupe nakon gotovo tri mjeseca, a od brojnih točaka pozabavit će se i poslovanjem gradskih tvrtki u 2014. godini.

Valja naglasiti da su gotovo sva poduzeća poslovala pozitivno, osim novoosnovanih firmi Fratarski i Pragrande iz objašnjivih razloga, te Kaštijun iz već godinama znanog razloga - još uvijek ne ostvaruje prihode.

Pula parking je tako tijekom 2014. godine ostvario 11,3 milijuna kuna prihoda, što je jedan posto više nego u 2013. godini, te 10,6 milijuna kuna rashoda, što predstavlja smanjenje od tri posto u odnosu na godinu dana ranije.

Ostvaren je tako pozitivan rezultat koji, nakon plaćanja poreza na dobit, iznosi 607,8 tisuća kuna. Valja pritom izdvojiti da su prihodi od povlaštenih i parkirnih karti povećani za 20 posto, s 561,7 na 681 tisuću kuna. Ručna naplata povećana je za 8 posto i iznosila je 674,7 tisuća kuna, od automata je povećana 11 posto i iznosila je gotovo dva milijuna kuna, dok su prihodi od dnevnih karata veći su za 7 posto i iznosili su gotovo milijun i pol kuna.

Pauk je isto bio agilan te je povećao prihode za 10 posto u odnosu na 2013. godinu pa je tako u 4.024 intervencije prihodovao 857 tisuća kuna. Povećan je i broj parkirnih mjesta za 14 posto ili 210 mjesta. Tijekom 2014. godine iz vlastitih su izvora financirana ulaganja u ukupnom iznosu od 663,8 tisuća kuna i to u parkirne automate, solarnu rasvjetu, video-server i kamere Teleeye, brojač kovanog novca, rampu za utovar stroja u iznosu od 211 tisuća kuna, teretno vozilo Citroen, stroj za izradu vodoravnih oznaka na kolniku u iznosu od 387 tisuća kuna.

Herculane je, radi usklađenja sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, drugu godinu za redom nabavilo dva nova vozila za prikupljanje i prijevoz komunalnog otpada, kao i posuda za otpad. Ukupna vrijednost vozila iznosi 2,55 milijuna kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao s 40 posto. Nabavljeni su i cisterna za pranje javnih površina i ulica, ali i za djelatnost hortikulture, nova čistilica te tri strojne kosilice ukupne vrijednosti oko pola milijuna kuna.

- Nakon 2013. godine i osnivanja društva kćeri Pragrande d.o.o, društvo je slijedom potrebe usklađenja sa Zakonom o vodama podijelilo i imovinu društva između društva Pula Herculanea i novoosnovanog društva Pragrande. Većinski vlasnik je i dalje Grad Pula sa 78 posto, a osim Grada Vodnjana, općina Medulin, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat i Barban, u vlasništvo je ušla i Općina Fažana s jedan posto vlasništva. Izdvajanjem djelatnosti kanalizacije u novo društvo smanjila se i značajno imovina društva Pula Herculanee i to za 284,5 milijuna kuna s obzirom da je većinu imovine činila infrastruktura javne odvodnje, istaknuo je u izvješću direktor Igor Stari.(Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter