Najbolje placeni s Labinštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je kriza pogodila i najbogatije, pokazuje primjer umanjenja najvecih placa. Lani je osam Istrana prijavilo dohodak veci od milijun kuna, a ove godine njih šest.

Vrijednost najvecih placa pada iz godine u godinu: u 2007. jedan je Istranin zaradio 14,6 milijuna kuna, što je dosad najveci isplaceni dohodak u Istri od uvodenja kune i vjerojatno u novijoj povijesti Hrvatske. Preklani je najveci dohodak iznosio gotovo 2,51 milijun kuna (prijavljen u Umagu), a u 2009. "svega" 2,45 milijuna.

Toliku godišnju placu prijavio je zaposlenik jedne tvrtke cija je osnovna djelatnost energetika. Nije poznato koja je to tvrtka i gdje joj je sjedište, a može se pretpostaviti da je najvecu placu zaslužio direktor te tvrtke ili netko tko je dobio milijunsku otpremninu nakon umirovljenja ili sporazumnog raskida ugovora o radu. Porezna uprava nam je navela da je ta osoba prijavila svoju placu ispostavi Labin. To samo znaci da najbolje placeni Istranin ima prebivalište na podrucju bivše skupštine opcine Labin.

Kako god, ta je osoba najbolje placena u 2009., ali samo u odnosu na one koji su istarskim ispostavama Porezne uprave ove godine predali poreznu prijavu za prošlu godinu.

Medutim, velik je broj dionicara Adris grupe i Uljanik Plovidbe koji su na temelju dobivenih dividendi, darovanih dionica i drugih oblika nagrade ostvarili još i vece dohotke. No, buduci da nisu podnijeli godišnje porezne prijave, njihove zarade nisu izašle na vidjelo u bazi podataka Porezne uprave, koja nam je dostavila listu najbolje placenih.

Porezne prijave su obvezne tek za malu skupinu poreznih obveznika. Ostali ih podnose samo ukoliko uvide da im se isplati - pa dobiju povrat poreza - i samo takvi ulaze na top-listu najbolje placenih prema Poreznoj upravi.

Svi navedeni podaci nisu i konacni. Do sada su ispostave pazinskog podrucnog ureda obradile 42.034 prijave od zaprimljenih 63.150. U obradenim prijavama prijavljeno je 2,347 milijardi kuna dohotka, te je utvrdena obveza placanja gotovo 232 milijuna kuna poreza i prireza.

No, buduci da su Istrani lani uplatili skoro 283 milijuna kuna tog izdatka državnom proracunu i jedinicama lokalne samouprave, to znaci da su preplatili 51 milijun kuna, koji ce im se vratiti tijekom ove godine. Konkretno, pravo na povrat ukupno 60,5 milijuna kuna ostvareno je putem 38.786 prijava, a obveza placanja ukupno 9,5 milijuna kuna poreza evidentirana je za 2.059 prijava. (Paulo GREGOROVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter