Najbolje mlado vino ima Baćac z Kukurini, pa Medežija iz Pule i Tomaz iz Motovuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priznati i višestruko nagrađivani vinar "z Kukurini" Goran Baćac sa svojim je mladim vinima odnio pobjedu na Fešti od mladega vina u Savičenti održanoj ove subote. Još jednom su ga titulom nagradili posjetitelji Fešte koji su imali prilike degustirati razna crna, bijela i rose vina koja je ponudilo 16 istarskih vinara koji su se predstavili na ovoj smotri. Prema glasovima publike (uz kupnju degustacijske čaše po cijeni od 50 kuna dobili su ocjenjivački list), drugo mjesto pripalo je Medežiji iz Pule, a treće Vinu Tomaz iz Motovuna.

Malvazija i muškat iz 2016. godine očito su vina koja zaista ne treba propustiti, jer je ta godina bila izrazito povoljna, odao nam je vinar Siljan, kako za dobar urod, tako i za kvalitetu ploda, a posljedično i grožđa, što je kod nekih vina dovelo do iznadprosječne razine šećera, te, s prolaskom vremena, i do veće koncentracije alkohola, ali i punine okusa u tim vinima.

Mnogi kušali bijele i žute muškate

Ništa lošije nije prošao niti mladi merlot, međutim, kako je ovo bila fešta posvećena mladim vinima, mnogi su posjetitelji degustirali upravo bijele i žute muškate. U Savičenti je bilo i nešto turista koji su se rado upoznavali s istarskim vinima svesrdno ih hvaleći, kao i sa suhomesnatim istarskim delicijama i sirevima koji su se neizostavno našli u ponudi.

Program ovogodišnje Fešte počeo je, već tradicionalno, u jutarnjim satima, međutim, ovaj put ne samo turnirom u pljočkanju u Žlinji, već finalnim turnirom Prvenstva Hrvatske u pljočkanju. U 14 sati uslijedila je uvijek dobro posjećena biciklijada s Place, zahvaljujući kojoj mnogi domaći i stranici biciklisti mogu upoznati predivnu okolicu Svetvinčenta vozeći se kolnim putevima, šumom i asfaltom. Sportski dio programa upotpunio je i nogometni susret NK Smoljanci Sloboda i NK Veli Vrh, a zatim je u 16 sati u Art centru svoja vrata otvorio središnji događaj Fešte mladega vina, spomenuta izložba i degustacija mladog vina.

Publiku uveseljavao Dražen Zečić

Osim već spomenutih pobjednika, među renomiranim istarskim vinarima u Svetvinčentu su se predstavili i Matić, Fam. Matošević, Vivoda, Černeka, Marčeta, In Sylvis, Babos, Collis, Zigante, D&D Sirotić, Siljan, Sosich, Fuhtar i Medežija. Tijekom degustacije vina na Fešti, za jako lijepu i ugodnu atmosferu pobrinuli su se Franko Krajcar i Indivia, a program je vodila uvijek profesionalna i dobro raspoložena Dorina Tikvicki. Za večernji dio programa koji se održavao u velikom šatoru, pobrinuli su se Dražen Zečić s pratećim Banana bandom te Riballta band.

Utemeljena na 40-godišnjoj tradiciji izlaganja i kušanja mladih vina na ovom području, Fešta mladega vina pokrenuta je prije 15-ak godina u Svetvinčentu s ciljem očuvanja ove tradicije i već godinama uspješno okuplja vinare s različitih predjela i vinogorja Istre, kao i publiku, koja ovdje u ležernoj atmosferi lako ostvaruje komunikaciju s vinarima.

Mala edukacija uz degustaciju

U srednjovjekovnom ambijentu kaštela Morosini-Grimani u poslijepodnevnim satima bila je organizirana i jedna vođena degustacija na kojoj su se zainteresirani posjetitelji mogli upoznati s osam različitih vina, što iz Istre, što iz ostatka Hrvatske. Voditelj degustacije bio je poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, od kojeg su prosječni ljubitelji vina mogli ponešto više naučiti o degustiranju, procjenjivanju i sljubljivanju različitih vina. Perdec je 15-ak sudionika degustacije upoznao sa slijedećim odabranim vinima: pjenušci "Vero" Aurora, rose brut, vina Zigante, Kostanjica i Rose brut, vinarija Šember, Plešivica; bijela vina - malvazija istarska, 2016., vina D&D Sirotić, Vrh i rajnski rizling, "Primus", 2016., vina Bolfan, Hrvatsko zagorje; crvena vina – teran "Barbarossa", 2013., vina Tomaz, Motovun i syrah "Korlat", 2013., vinarija Benkovac, Sjeverna Dalmacija; desertna vina – "Vin de rosa", 2015., vina Babos, Vodnjan i graševina izborna berba, 2009., vinarija Daruvar, Slavonija. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter