Najbolje maneštre kuhaju Pazinci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolje istarske maneštre kuhaju se u Pazinu. Nije to samo mišljenje strucnog povjerenstva ili žirija 9. festivala istarskih maneštri, koji se u subotu održao u Gracišcu. Prema ocjenama gurmana i kulinarskih znalaca Franka Lukeža, Stanislava Poropata, Vesne Medvedec Buršic i Ivana Mijandrušica, najbolju maneštru i to s koromacem skuhala je ekipa konobe Vinja iz Pazina.

Drugopasirana ekipa pazinskog hotela Lovac skuhala je maneštru z jacmikon, a maneštra z bobici donijela je trece mjesto ekipi bistroa Pod lipom, takoder iz Pazina. Publika je najboljom ocijenila maneštru z bobicima, pa je zapravo ekipa bistora Pod lipom apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala istarskih maneštri u Gracišcu.

Maneštre su se, po obicaju, kuhale satima na štednjacima na drva, a posjetitelji su, uz pobjednicke, još mogli kušati maneštru sa šparogami kuhara iz slovenskog Gracišca te maneštru s koromacem, ekipe kuhara iz Zelene Istre. Gracaške vijecnice skuhale su maneštru od povrca, a Pobežanske pupe iz Slovenije maneštru s gljivama.

Kuhari špilje Feštinsko kraljevstvo pripremili su maneštru z ripon, ekipa TZ-a Cavle maneštru od mirlina i fažola, a Gracišcanke jotu. Pjevaci gracaškog zbora pripremili su crnu maneštru, Zaprežicke maneštru z gumoljicami, a kuhari buzetskog hotela Fontana maneštru z stupanon trukinjon. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter