Najbolje kobasice Vlade Jakusa iz Motovuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijelazni pehar Luganigade za najbolje istarske kobasice ove je godine prvi put otišao u Motovun, zahvaljujuci Vladi Jakusu, uvjerljivom pobjedniku 20. izdanja popularne marušicanske manifestacije koja valorizira taj izvorni domaci specijalitet.

U jeku cestitki i slavlja, Vlado je otkrio da je najzaslužnija za taj uspjeh njegova supruga Terezija Sabina koja je dozirala zacine, a njegov je zadatak bio izmiješati ih s mesom i napuniti kobasice. Osim njega i njegovog društva, najveseliji su s razlogom bili Daniel Coslovich iz Oprtlja i Renato Marušic iz Marušici, dobitnici srebrne i broncane plakete.

Sve se to dogodilo sinoc na velikom finalu u Domu kulture, u "sali puli ognjišca", na kojemu se nadmetao 21. luganigar selekcioniran u Marušicima, Bujama, Oprtlju, Grožnjanu, Babicima, Petroviji, Motovunu, Krasici i Oskorušu. Okupili su se brojni sladokusci koji su s guštom degustirali sve prispjele uzorke prezentirane pod šiframa, i to 16 vec dobro osušenih i još pet friškijih, pa stoga pecenih u kaminu.

Prije publike taj je posao zdušno odradilo cak 25 clanova žirija - novinara, kulturnjaka, politicara i drugih javnih djelatnika. Njihov je zadatak bio ocijeniti okus, miris i izgled luganiga te se odluciti za najboljih pet kojima su dodjeljivali od 1 do 5 bodova. Rezultati su zapisani i zbrojeni na velikoj ploci, uz napeto išcekivanje okupljenih, gotovo poput onih na Eurosongu, kako je netko primijetio.

Do trenutka proglašenja, kad su bujski gradonacelnik Edi Andreašic (i sam clan žirija), predsjednik MO-a Marušici Valter Marušic i direktor bujske Turisticke zajednice Valter Bassanese dodijelili priznanja pobjednicima, pripremljene su dvije velike fritaje od po 200 jaja i cetiri kilograma kobasica, zacinjene maslinovim uljem i bijelim vinom, od kojih je druga bila "pojacana" s dva kilograma crnog tartufa.

Ta su jednostavna, ali izuzetno ukusna jela zajedno s domacinom Marinom Mareticem spravljali simpaticni ucesnici televizijskog kulinarskog showa MasterChef Srdana Jevtic i Ljubo Matulin. Za porciju je valjalo izdvojiti 20, odnosno 30 kuna (s tartufima), dok je za 10 kuna bilo moguce sudjelovati u kladenju na dužinu izložene kobasice.

Medu stotinjak kladionicara najbolje oko imao je ?ordo Cernac iz Marušici koji se s procijenjenih 1,52 metra najviše približio stvarnoj dužini od 1,51 metar te je kobasicu ponesao doma. Kobasice je bilo moguce kupiti za 120 kuna po kilogramu od proizvodaca Nina Bibala iz Bibali. Za dobru atmosferu brinuli su svirci iz Kulturno umjetnickog i sportskog društva Bratstvo te klape Kornarija i Rožice.


Podijeli: Facebook Twiter