Najbolje izložbe u Londonu u 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vikinzi, Paolo Veronese, Rembrandt, Joseph Turner, Henri Matisse, Kazimir Malevič i dinastija Ming samo su neke od tema brojnih izložbi koje londonski muzeji i galerije pripremaju u ovoj godini a koje bi svakako valjalo vidjeti, piše britanski "The Telegraph".

Izložba "Vikinzi: život i legenda" inaugurirat će u ožujku novu izložbenu galeriju Sainsbury u British Museumu. Ostaci 37-metarskog vikinškog broda bit će među eksponatima izložbe otvorene od 6. ožujka do 22. lipnja u tom londonskom muzeju koja će se također dotaknuti tema vikinških osvajanja, umjetnosti, brodogradnje i trgovine u razdoblju od kraja 8. do početka 11. stoljeća.

U Britishu će u rujnu biti postavljena i izložba o kineskoj dinastiji Ming pod nazivom "Ming: dvorovi i veze AD 1400-1450", koja će do 5. siječnja 2015. predstaviti slike, kaligrafiju i porculan iz toga razdoblja. U ožujku će londonska Nacionalna galerija prirediti prvu izložbu u Velikoj Britaniji posvećenu venecijanskom renesansnom slikaru iz 16. stoljeća Paolu Veroneseu, a u pripremi su i dvije izložbe koje će se baviti slikarstvom sjevera Europe: "Rembrandt: posljednje godine" i izložba "Neobična ljepota - majstori njemačke renesanse", koja će postaviti djela Albrechta Durera i Hansa Holbeina mlađeg uz bok slika Lucasa Cranacha starijeg.

Razdoblju kasnog baroka i neoklasicizma u slikarstvu, skulpturi i dekorativnim umjetnostima bit će posvećena izložba "William Kent: dizajniranje georgijanske Britanije" u muzeju Victoria & Albert koja će od ožujka ove do lipnja iduće godine predstaviti 200-tinjak predmeta iz interijera slavnih imanja Houghton Hall, Chiswick House i Holkham Hall.

Među brojnim muzejskim i galerijskim programima u 2014. ističe se i "Ljubav prema ruševinama" u muzeju Tate Britain, vodič kroz različite primjene ruševina u umjetnosti od 17. stoljeća do danas. Tate Britain će upriličiti i izložbu o životu i djelu slavnog britanskog povjesničara umjetnosti Kennetha Clarka te jednu posvećenu britanskom romantičnom slikaru Josephu Turneru.

Ljubitelji umjetnosti 20. stoljeća moći će pogledati izložbu "Henri Matisse: izrezotine" u Tate Modernu u Londonu od 16. travnja do 7. rujna. Taj će muzej jednu izložbu posvetiti i Kazimiru Maleviču (16. srpnja - 26. listopada), a organizirat će i retrospektivu Richarda Hamiltona, te njemačkog umjetnika Sigmara Polkea. Još jedna izložba posvećena suvremenim umjetnicima bit će kronološki pregled rada suvremenog britanskog kipara Richarda Deacona u Tate Britainu u veljači, a kao još jedan kulturni događaj vrijedan pozornosti u Velikoj Britaniji u 2014. "The Telegraph" ističe izložbu djela američkih impresionista Johna Singera Sargenta, Jamesa McNeilla Whistlera i Childea Hassama u Škotskoj nacionalnoj galeriji u Edinburghu u srpnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter