Najbolje iz svijeta fotografije u Rovinju


Jubilarno, deseto izdanje jednog od najvećih regionalnih festivala fotografije - Rovinj Photodays, održat će se 5. i 6. svibnja. Tako se od petka Rovinj pretvara u veliku fotografsku izložbu, budući da će Photodays u grad svete Eufemije, dovesti ono najbolje iz svijeta ove umjetnosti. Festival, koji će svečano biti otvoren u petak u 13 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, donosi desetak izložbi, niz fotografskih radionica, predavanja, pregled portfolia te after partyja, a jedan od najuzbudljivijih trenutaka bit će subotnja dodjela nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja i objava dobitnika Grand Prixa. Valja istaknuti i da će je posjet svim izložbama i pratećim događanjima besplatan za posjetitelje.

Rovinj Foto maraton

U sklopu festivala, održat će se i Rovinj Foto maraton. S obzirom na činjenicu da je Rovinj jedan od pet najfotografiranijih gradova na Jadranu, a time i pravi izazov za fotografe, nudi se mogućnost i "hvatanja" najboljeg snimka a pobjednike očekuju  bogate nagrade. Naime, na ukupno pet lokacija sudionici Rovinj Foto maratona imat će prilike fotografirati i pobijediti u jednoj od pet nagradnih kategorija. O pobjednicima će odlučivati internacionalni ocjenjivački sud.

Brojne su i izložbe. Tako će tradicionalna velika međunarodna izložba finalista Photodaysa bit će predstavljena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, u kojem će se moći razgledati više od sto izložaka dvadeset nominiranih fotografa u sedam natjecateljskih kategorija - arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept.

Crkvica sv. Tome u Bregovitoj, ugostit će izložbu "The Balkan Nights" slovenskog fotoreportera Zormana Matica, prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix nagrade Photodays, dok će izložba "Srce Istre" biti postavljena u CVU "Batana" i ona je projekt četvorice autora Janka Belaja, Zorana Osrečaka, Siniše Hančića i Vlade Perića.

Rovinjski Multimedijalni centar bit će domaćin izložbe pod nazivom "Ništa se ne miče" Galerije Photon iz Ljubljane, koja fotografskim materijalom donosi priču o povijesti punk benda Pankrti u povodu njihove 40. obljetnice, dok će izložba pod nazivom "Igre", iz ciklusa "Prijatelji mora" biti priređena na otvorenom, uz ostalo i na gradskoj rivi, na kojoj će posjetitelji vidjeti 60 fotografija velikog formata, točnije čitav niz fotografskih zapisa nastalih u ambijentu igara uz more.

Fotografi Glasa Istre i Novog lista

Tu su i Photodays & GloriaGLAM koji organiziraju izložbu "Fashion & Photodays", koja predstavlja radove svjetskih majstora modne fotografije koji su u proteklih deset godina u Rovinju pronašli prirodnu kulisu za svoje editorijale i modna snimanja. Također, s gigantskim će se fotografijama  dimenzija

3x2 metra  predstaviti i ekskluzivni medijski partneri festivala, Novi list i Glas Istre, sa svojim odabirom motiva za izložbu "Na terenu".

Istaknimo i da će 6. svibnja u 21.15 sati na svečanoj dodjeli u taverni  Amarina biti objavljen dobitnik Grand Prixa, koji će osvojiti samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u jesenjem terminu.

Radionice i predavanja

Uz izložbe bit će organizirana i radionica "ProPhoto Lights & Color Effects" Danijela Berkovića, na kojoj će kroz snimanje modnog editorijala polaznici naučiti kako kreativno koristiti studijsku rasvjetu na terenu, dok će predavanje na temu  "Zaštita imovinskih i moralnih autorskih prava u fotografiji" upriličiti odvjetnici Valentina Vižintin i Saša Poldana. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter