Najbolje iz bogatog stvaralačkog opusa M. Rakovca

Milan Rakovac (M. MIJOŠEK)
Milan Rakovac (M. MIJOŠEK)

Izabrana djela Milana Rakovca bit će predstavljena tijekom pretposljednjeg dana Sa(n)jma knjige u Istri. Ova djela izlaze u izdanju VBZ-a, a srž nauma izdavanja izabranih djela istaknutog istarskog književnika Milana Rakovaca jest u tome da okupljene knjige, objavljivane u razmaku od pedesetak godina, i danas nedostupne (osim u knjižnicama) dopru do čitatelja, napose  mladih, te je bitno da komplet izabranih djela dobije svaka istarska osnovna i srednja škola, fakulteti i knjižnice.

Knjige će biti objavljene u četiri toma. Prva knjiga će obuhvatiti izabrane pjesme, izbor poezije iz četiri knjige pjesama na čakavskome dijalektu ("Sik", "Priko Učke", "Cha for kids" i "Besida priletuća"), a naslov je, kako nam je rekao Rakovac "Težački kaštig". Tu će biti i kratke priče i pripovijesti.        Drugi tom će biti u znaku dva ključna djela s tematikom iz Drugog svjetskog rata i ranog poraća, a to su knjige i romani: "Riva i druži" i "Sliparija", dok će treći tom biti u znaku knjiga i romana "Snovid" i "La Triestina". Riječ je o polit-fiction romanima, iz moguće budućnosti ("Snovid"), te Domovinskog rata i poraća ("La Triestina").

Četvrti je tom u znaku slobodne proze "Lucidar kvarnerski otočni", biografije i putopisi što je svojevrsna romansirana leksikografska kronika o kvarnerskim otocima kroz traumatično 20. stoljeće.

ŽMilan Rakovac rođen je 12. prosinca 1939. u Rahovcima pokraj Poreča. Pučkoškolsku i gimnazijsku naobrazbu stekao u Puli i Zagrebu. Završio Vojno-pomorsku akademiju u Divuljama. Napustivši vojnu službu, obnaša razne javne dužnosti u Puli, Rijeci I Zagrebu. Bio je i glavni urednik Glasa Istre. Živi u Zagrebu gdje radi kao urednik na Hrvatskoj televiziji.

U Čakavskom saboru Milan Rakovac uključen je od prvih dana utemeljenja. Kao pjesnik čakavskog izraza, premda okrenut zavičajnim istarskim temama i sadržajima, pronalazi vlastite putove i načine izražavanja, težeći prestrukturiranju tradicionalnoga pjesničkog znaka. Suautor je u nekoliko grafičko-pjesničkih mapa, npr. sa slikarima Milanom Legovićem (Kus kamika, Pula 1982.), Ivanom Obrovcem (Istarski rukopisi – Calligrafie istriane, 1998.). Zastupljen je u antologijama, zajedničkim zbirkama, leksikonima i slično. Prevođen je na talijanski, ukrajinski, njemački, talijanski, portugalski, esperanto. Autor je niza dokumentarnih serija za HRT; "Silnice", "Sjećanja na 20. stoljeće" "De historiae Histriae", "Pjesnički putopisi".

Među njegova najznačajnija djela su "Haluj ili Sunce je ditesino zlatno" (roman), "Priko Učke" (poezija, eseji, putopisi, zapisi), "Riva i druži ili, caco su nassa dizza" (roman), "Sik" (pjesme), "Sliparija" (roman), "Snovid" (roman), "Istragram: štorije i uganke" (kratke priče), "Cha for kids", "La Triestina" (roman), "Kvarnerski otočni lucidar", (slobodna proza), "Sinovi Istre" (biografije), "Besida priletuća" (pjesme) i drugi. Brojna su njegova djela izvedena, od kojih je zadnji "Blak", nedavno na daskama INK-a. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter