Najbolje iz bogatog slikarskog opusa

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

 

Sparna ljetna večer nije spriječila brojnu publiku da prisustvuje otvorenju izložbe poznatog pulskog slikara Bojana Šumonje u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Brojne kolege umjetnici, ljubitelji umjetnosti i ostali zainteresirani mogli su vidjeti kako izgleda najbolje iz njegovog bogatog slikarskog opusa iz proteklih 25 i nešto više godina u retrospektivnoj izložbi  naslovljenoj „Postojanost slikanja“.

Šumonja nije samo slikar, on se podjednako uspješno bavio brojnim vidovima umjetnosti, no ovdje se usredotočio samo na slikarska djela, koja je za ovu izložbu odabrao uz pomoć kustosa izložbe, povjesničara umjetnosti Mladena Lučića Luca.

- Retrospektivna izložba Bojana Šumonje obuhvaća četvrt stoljeća intenzivna slikarskog stvaralaštva. Premda po naobrazbi akademski kipar (diplomirao je kiparstvo na venecijanskoj Accademiji di Belle Arti), on se već na studiju opredijeljuje za slikarski poziv pa će se skulptura u njegovom opusu pojavljivati rijetko, skicozno ili kao projekt – maketa, kazao je Mladen Lučić na otvorenju izložbe.

Izloženi radovi pripadaju raznim fazama njegova stvaralaštva, i upravo zbog toga ih je posebno zanimljivo vidjeti sve zajedno, sve na okupu.

Njegov najpoznatiji slikarski ciklus naslovljen je „Ovce“, a Lučić je za taj ciklus rekao „Šumonja nenametljivo progovara o našem vremenu u kojem je svaka individualnost postala nepoželjnom, jer primarni je cilj izjednačiti jedinke i pretvorit ih u poslušno stado koje će do posljednje sitnice ovisiti od milosti korporacijskih ili državnih vlasti“.

Lučić se osvrnuo i na seriju crnih slika koje autor radi taktilnim postupcima na zgusnutoj crnoj katranskoj podlozi, gdje, kako veli ovaj kustos „svijet inspiriran stripovskom naracijom sada se povlači pred aurom tame i smrti“. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter