Najbolje hrvatsko i bijelo i crno vino dolaze iz Kaldira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu nedavnog osvajanja najprestižnijih svjetskih vinskih nagrada, vinarija Benvenuti iz Kaldira predstavila je minulog vikenda u zagrebačkom restoranu Boban odabrane etikete svojih vina. Iz ove vinarije je malvazija Anno Domini iz berbe 2015. prije petnaestak dana osvojila trofej za najbolje hrvatsko bijelo vino i zlatnu medalju na godišnjem londonskom ocjenjivanju vina International wine challenge, a njezin teran iz 2013. nagrađen je priznanjem Platinum – best in category (za najbolje hrvatsko crno vino) na natjecanju Decanter World Wine Awards također u Londonu. Vinarija Benvenuti je time postala prva hrvatska vinarija koje je u istoj godini osvojila najviša priznanja na dva najveća svjetska vinska natjecanja, i prva koja je istovremeno osvojila nagradu za najbolje hrvatsko i bijelo i crno vino. Pridružimo li tome i četiri zlatne medalje na ovogodišnjoj Vinistri, vinarija Bevenuti se, to su već primijetili i neki domaći vinski kritičari i publicisti, izdigla među najbolje hrvatske vinarije u 2017. godini.

Uzvanicima zagrebačkog restorana Boban odabrana vina ove vinarije predstavili su Nikola i Albert Benvenuti, te ugledni hrvatski sommelier Saša Špiranec. Predstavljanje je započelo etiketama nove berbe odnosno roseom i malvazijom iz berbe 2016. godine. Zatim je posluženo na IWC-u nagrađeno vino malvazija Anno Domini 2015., a za njom ovogodišnji novitet vinarije Benvenuti, crna kupaža Caldierosso iz berbe 2015., nastala spajanjem po 25 posto sorti teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Caldierosso je već u svojem prvom izdanju osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri i navijestio da se radi o iznimnom vinu. Zatim su uzvanici kušali na Decanteru nagrađeni teran iz 2013., nakon čega je slijedilo desertno vino Corona Grande 2015., koja je ponijela zlato na Vinistri i srebro na IWC-u, a za kraj poslužena je slatka malvazija San Salvatore iz 2013. godine.

Osvojene su nagrade potvrda izvrsnosti i kvalitete koju obitelj Benvenuti njeguje u proizvodnji vina, i koju stručni vinski svijet posljednjih godina sve više prepoznaje. I prošle je godine vinarija Benvenuti za svoj muškat San Salvatore iz 2011. osvojila zlato i nacionalni trofej na International Wine Challengeu, a to priznanje bilo je i povod pozivu za sudjelovanje na konferenciji Wine vision u Kaliforniji krajem prošle godine, zajedno s još sto najboljih vinarija iz cijeloga svijeta. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter