Najbolje crno i bijelo s Barbanštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga Smotra crnih i bijelih vina Barbanštine održana je u Hrbokima, a uz vinare iz ovog mjesnog odbora predstavili su se i proizvodaci vina iz MO-a Manjadvorci.

Od ukupno deset uzoraka bijelih i devet uzoraka crnih vina, opcinska komisija u kojoj su bili Milio Bulic, Toni Batel i Sergio Bile najboljim u kategoriji bijelih proglasio je vino Bruna Radolovica iz Manjadvorci, a najbolje crno vino imao je Denis Pliško iz istog MO-a.

Druga mjesta u kategoriji crnih i bijelih vina osvojio je Aldo Pliško, takoder iz Manjadvorci. Trece mjesto za svoje bijelo vino osvojio je Valter Radola iz Hrboki, a za crno Petar Radola iz istog Mjesnog odbora. Najbolje plasirani dobili su plakete i bukalete.

Bile je istaknuo da su se crna vina ovog puta pokazala kvalitetnijima.

- Ocekivao sam bolju kvalitetu bijelih vina. Ne moraju se proizvoditi po modernoj tehnologiji, ali ovdje se radi o podrumarskim greškama. Drvene bacve treba bolje održavati i ne dopustiti zraku da bude toliko u kontaktu s vinom. Iako je lani bila teška vinogradarska godina, crna vina su kvalitetna. Prvonagradeni merlot se pije s guštom, a i druga vina treba probati, rekao je Bile.

Jedan od pobjednika, Bruno Radolovic, rekao je da se oduvijek bavi vinarstvom.

- Proizvodim malvaziju, imam 600 trsova i samo za se delam, za gušt. Samo svoje vino pijem, kad veceram, ali ne previše. Dosad sam dobio druge i trece nagrade, ovo mi je prvi put da sam prvi, rekao je.

Ova je smotra uvod u cetvrtu Smotru vina opcine Barban koja ce se održati 7. svibnja. U meduvremenu ce se lokalne manifestacije održati u Sutivancu, Petehima, Prnjanima i Šajinima. Organizator i pokrovitelj je Opcina Barban, a suorganizatori opcinska Turisticka zajednica te barbanska Poljoprivredna udruga Agronova uz pomoc Vinskog podruma Bilini iz Bicica.


Podijeli: Facebook Twiter