Najbolje čripnje pripremile ekipe Fažana i Žabe

Svi ovogodišnji dobitnici nagrada (D. ŠTIFANIĆ)
Svi ovogodišnji dobitnici nagrada (D. ŠTIFANIĆ)

Zabavno-glazbenim programom, veličanstvenim vatrometom s mora uz pregršt porcija dobrog jela i pića, u subotu navečer održana je tradicionalna manifestacija "Valbandon ispod čripnje" koja je i ove godine okupila stotine Valbandonaca i njihovih gostiju. Manifestacija je to u kojoj se prijavljene ekipe natječu u pripremanju jela na tradicionalan istarski način ispod čripnje uz degustaciju vina i maslinovih ulja, a održava se i Festival lubenica.

Istarski pršut za nagradu

Čak 20 ekipa nadmetalo se u pripremanju mesne i riblje čripnje. Žiri sastavljen od prof. Ljudevita Sabe, člana prošlogodišnje pobjedničke ekipe Aleksandra Brajića te djelatnice fažanskog TZ-a Ivane Ajduković Prepušt, najboljom ribljom čripnjom proglasili su onu koju je pripremila ekipa Fažana a činili su je Ivan, Noa i Nika Cetina. Mesnu čripnju je pak najbolje pripremila ekipa Žabe u sastavu Boris Belušić, Emil Mataja, Vlado Ivančić, Davor Dužman i Kristijan Suton. Kao nagradu obje ekipe su dobile istarski pršut. Drugo mjesto po odabiru žirija za riblju čripnju osvojila je ekipa Grota (Marko Belušić, Mauro Sinčić, Ingo Dobrić, Valentin Ujčić, Robi Josipović te Miljenko Zovko), a mesnu ekipa Meštri od Brijuna (Daniel Marušić, Ilija Lovrić, Nevio Finderle, Nikola Brščić, Alen Špada i Damir Modrušan). Treće mjesto za riblju čripnju pripalo je ekipi Morska magija (Zdravko Gerić, Edi Janko, Risto Despić, Zvonko Saher i Ricardo Benčić), a treće mjesto za mesnu platu osvojili su Tavajini (Igor Legović, Noemi Legović, Ivan Markota i Silvio Belušić).

Festival lubenica i društvene igre

Manifestacija je počela u poslijepodnevnim satima i na radost mnogih posjetitelja donijela puno zabave, društvenih igara i dobrog provoda. Degustiralo se vino, sir, a bilo je i društvenih igara u kojima su sudjelovali i stari i mladi. Na Festivalu lubenica moglo se vidjeti vješto rezbarenje te kušati ovu poslasticu u raznim varijantama. No, središnji događaj je ipak priprema čripnje čemu su sve ekipe prionule svim srcem i pokušale biti najbolje. Pripremale su se čripnje s janjetinom, teletinom, bakovima, piletinom, hobotnicom... Jer biti najbolji potvrda je znanja stoga se na valbandonsku manifestaciju iz godine u godinu prijavljuje sve više ekipa. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter