Najbolje čripnje Kumova i ekipe Fažana

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U organizaciji Turističke zajednice Fažane u nedjelju je na valbandonskoj plaži održan petnaesti "Valbandon ispod čripnje" - Mediteransko natjecanje u pripremanju jela ispod čripnje. Na natjecanju su sudjelovale 22 obiteljsko-prijateljske ekipe s ukupno oko 170 natjecatelja, među kojima su pored ekipa iz Istre, bile i ekipe iz Slavonije, Mađarske, Italije i Slovenije.

Meso i morski plodovi

Sudjelovale su sljedeće ekipe: Žaba, Grota, Valbandon, Amici della čripnja, Trio porcheta, Tip-Top, Lavanda, N.I.P., Fire Bull, DVD općine Fažana, Pirati s Malog Briona, Plemeniti Jurki, Meštri od Brijuna, Kompanija z ognjišta, Zwei rozen, Kumovi, Fažana, Bunarina, Trio Valbandon, Tići, Tavajini, Šefovi kuhinje i ekipa Istra u srcu.

Plažom se širilo bogatstvo mirisa i okusa jer su se ispod čripnje našli najbolji komadi mesa od koljenice, teletine, divljači, domaće kokoši, janjetine, a u nekoliko morskih čripnja dominirale su školjke, rombo, orade, škampi... Tročlani žiri u sastavu prof. Ljudevit Sabo, Zdenko Kvastek i Davor Zović, posebno je ocjenjivao mesne, a posebno riblje čripnje. U kategoriji čripnja od mesa prvu nagradu je dobila ekipa Kumovi, drugi su bili DVD općine Fažana, a treća ekipa Zwei Rosen. U kategoriji morske čripnje pobijedila je ekipa Fažana, druga je bila ekipa Grota, a treći Trio Porchetta.

Uz natjecateljske ekipe koje su nesebično svoje čripnje dijelile i s posjetiteljima, čripnja za posjetitelje se spremala i u dva obližnja beach bara. Dvije mega čripnje s otprilike 800 porcija "planule" su u sat vremena!

Lubenica art

Posjetitelji su mogli uživati i u ostalim istarskim gurmanskim proizvodima - pršutu, siru, vinima, medu i maslinovom ulju. Posebna atrakcija fešte bila je Lubenica art - izrada i izložba slika u kori lubenica u izvedbi Krunoslava Oreškog i Vlade Bratičića. Nakon podjele nagrada, nebo valbandonske plaže obasjao je fantastičan vatromet, a slavlje je nastavljeno uz trio Emanon.

Izabrane najokućnice

Na nedjeljnoj manifestaciji dodijeljene su i nagrade za najuređenije okućnice na području općine Fažana. Nakon obilaska, žiri je donio odluku i nagrade za najokućnicu dodijeljene su obitelji Turkalj iz Valbandona, dok je drugo mjesto osvojila obitelj Andrijašević, također iz Valbandona. U kategoriji najuređenije površine oko stambene zgrade pobijedila je zgrada u Aleji maslina 3, dok je najdetalj imala valbandonska obitelj Barišić. Kamp Bi village proglašen je najuređenijom turističkom tvrtkom. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter