Najbolje bijelo vino Josipa Glavaša, a crno Antona Antolovića

Degustacija vina (M. V. I.)
Degustacija vina (M. V. I.)

Druga kvalifikacijska smotra vina Barbanštine održana je sinoć u Šajinima, u kojoj je sudjelovao 21 vinar s područja mjesnih odbora Šajini, Manjadvorci i Petehi. Članovi žirija  – Đani Karlić, Piero Glavinić i Drago Kolić – ocjenjivali su 32 uzorka vina, među kojima 15 crnih i 17 bijelih.

Ovog puta najboljima su se pokazala šajinska vina: najbolje bijelo vino proizveo je Josip Glavaš, a najbolje crno Anton Antolović. Drugo mjesto među proizvođačima bijelih vina osvojio je Ivan Bilić, a treće Damir Bilić, obojica iz Draguzeta. Kad je riječ o crnim vinima, drugo je mjesto pripalo je Dragu Pereši iz Bičića, a treće Nenadu Buliću iz Glavana.

Prvonagrađeni su dobili zlatnu plaketu, drugonagrađeni srebrnu, a oni koji su se plasirali na treće mjesto brončanu plaketu. Svi su, naravno, dobili i bukalete iz kojih će moći degustirati svoja vina.

- Svi nagrađeni na ovoj smotri, njih šestorica, mogu svoja vina prijaviti na središnju Smotru vina Općine Barban koja će se održati 13. svibnja u Barbanu. Tada će se svi prijavljeni uzorci analizirati, pa će konačno biti proglašena najbolja vina Barbanštine, kazao je barbanski načelnik Denis Kontošić.

Sudionici smotre i njihovi gosti mogli su, na prigodnom domjenku u organizaciji Općine Barban, degustirati vina koja su ocjenjivana na smotri, a veselu atmosferu u šajinskom Društvenom domu podigli su odlični barbanski mladi harmonikaši Leonardo Rojnić iz Barbana i Ivan Licul iz Želiska.

Podsjetimo, prije dva tjedna u Barbanu je održana prva predsmotra u kojoj su sudjelovali vinari s područja mjesnih odbora Barban, Puntera i Hrboki. Treća predsmotra, ujedno i posljednja, za područje mjesnih odbora Prnjani, Sutivanac i Grandići, održat će se 29. travnja u Prnjanima, dva tjedna uoči središnje jubilarne Desete smotre vina Općine Barban. U Prnjanima će tom prigodom biti organizirano i popodnevno pješačenje Stazom šparuga, a svi sudionici i gosti moći će kušati fritaju sa šparugama.

Organizatori jubilarne desete smotre su Općina i Turistička zajednica Barbana. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter