Najbolje bijelo iz Sutivanca, a crno iz Šumbera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malvazija Nevena Rocea iz Sutvanca i teran Fredija Licula iz Šumbera najbolje su ocijenjena vina na Smotri vina istocne Istre, koju je Opcina Raša organizirala u etno selu Skitaca na istoimenoj gori.

Manifestacija pod geslom "vina od Ližnjana do Kastva", kojoj je svrha poticanje razvoja vinarstva na ovom dijelu istarskog poluotoka, privukla je 35 vinara, koji su izložili 52 uzorka.

Komisija za organolepticko ocjenjivanje vina pod predsjedanjem Sandija Parisa i s clanovima Draganom Ružicem, Tonijem Batelom, Goranom Baccem i Nereom Crnicem Roceovoj malvaziji dala je ocjenu 85,67, što joj je donijelo Zlatnu diplomu. To je Roceovoj malvaziji trece zlato, nakon titule najbolje vina na lokalnoj smotri u Sutivancu i opcinske smotre u Barbanu.

Licul je s teranom ocijenjenim s 84,34 potvrdio prošlogodišnju titulu vinara s najboljim crnim vinom.

Zlatnim medaljama za kvalitetu medu bijelim vinima nagradene su i malvazije Ivana Frankovica iz Picna i Vinograda San Martino iz Sv. Martina te sivi pinot Josipa Siljana iz Šegotica kod Krnice. U ovoj konkurenciji podijeljeno je još sedam srebrnih odlicja, cetiri broncana i tri pocasna. Medu dominantnom malvazijom našli su se uzorci traminca, tokaja, chardonnaya, žutog muškata i kastavske belice.

Znatno raznovrsnija ponuda vladala je u konkurenciji crnih vina gdje je zlatnom medaljom ocijenjeno i crveno vino Bruna Trapana iz Pule, crno stolno Kastavac Arsena Jadrasa iz Kastva i cabernet sauvignon Josipa Siljana. K tome je dodijeljeno 11 srebrnih te tri broncane i pocasne medalje.

Osim navedenih, izloženi su uzorci merlota, merlota barique, pucovca, pocovca rose, refoška, rosea i miješanog crnog vina. U obje kategorije najviše priznanja dobio je Josip Siljan, koji je osim navedenih zlatnih medalja osvojio i srebrne za dvije malvazije, žuti muškat i teran.

Pored vina posjetitelji su mogli kušati proizvode Pršutarne Bani i slavonske specijalitete, koje su izložili gosti iz opcine Velika u Požeško-slavonskoj županiji, pobratima Raše. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter