Najbolja vina Mirjana Miklavčića i Mile Lončara

Nagrađeni vinari (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nagrađeni vinari (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vinari iz Svetog Ivana i okolnih naselja domaću kapljicu spravljaju većinom za svoje potrebe i čuvaju tradiciju proizvodnje vina. Za Martinju obilaze konobe svojih susjeda i isprobavaju mlado vino, a tjedan dana kasnije okupljaju se na smotri mladih vina Mjesnog odbora Sveti Ivan. Tradicionalno 8. izdanje vinske smotre okupilo je preksinoć u Društvenom domu Sv. Ivana dvadesetak malih proizvođača vina.

Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina zauzeo je Mirjan Miklavčić, drugo mjesto Ermano Ošo i treće Fredi Majcan. Najbolji je u kategoriji crnih vina bio Mile Lončar, drugi je bio Nenad Stoković, a treći Mikele Krbavčić. Vina su ocjenjivali sami proizvođači i posjetitelji smotre. Područje Svetog Ivana i okolnih naselja spada među najsjevernije u Istri na kojem uspijeva vinova loza, a ova je godina i za ovdašnje vinare zbog povoljnih klimatskih uvjeta bila iznadprosječno dobra.

- Kvaliteta vina sve je bolja, ponosan je predsjednik MO Sveti Ivan Nenad Stoković, no požalio se da su i ove, kao i prethodnih godina divlje svinje pričinile velike štete u vinogradima.

- Teško da će se uskoro ponoviti ovakva sezona. Vremenski uvjeti bili su idealni, bilo je dovoljno sunca, bez ikakvih bolesti vinove loze, grožđe je bilo kvalitetno pa su tako i vina odlična, sva, i bijela i crna, zadovoljan je i Mile Lončar, prvoplasirani u kategoriji crnih vina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter