Najbolja vina Ermana Oša i Edija Zornade

Nagrađeni vinari (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nagrađeni vinari (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Da su mještani s područja Svetog Ivana i okolnih naselja dobri vinogradari i vinari potvrdilo je ovogodišnje deveto izdanje smotre mladih vina Mjesnog odbora Sveti Ivan. Na samu Martinju obilazili su konobe svojih susjeda i isprobavali mlado vino, a tjedan dana kasnije, u subotu navečer, okupili su se na tradicionalnoj vinskoj smotri koja je u Društvenom domu Sv. Ivana održana uz podršku Turističke zajednice i Grada Buzeta.

Smotri se odazvalo dvadesetak vinara sa petnaest bijelih i dvanaest crnih vina.

- Unatoč lošoj vinogradarskoj godini s obzirom da je zbog bolesti vinove loze; peronospore i sive plijesni bio smanjen urod grožđa, uspjeli smo zadržati dobru kvalitetu vina, izjavio je predsjednik MO Sveti Ivan Nenad Stoković.

Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina zauzeo je Ermano Ošo, drugo mjesto Edo Nežić i treće Mikele Krbavčić. Najbolji je u kategoriji crnih vina bio Edi Zornada, drugi je bio Mikele Krbavčić, a treći Edo Nežić. Ovosezonsku vinsku kapljicu ocjenjivali su proizvođači vina i posjetitelji smotre.

Vinari iz Svetog Ivana i okolnih naselja vino spravljaju većinom za svoje potrebe i čuvaju tradiciju proizvodnje vina na području koje spada među najsjevernije u Istri na kojem uspijeva vinova loza. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter