Slastičarka Rafaela Mihatović iz Dekovići kraj porečke Nove Vasi nedavno je okrunjena zlatnom medaljom i titulom najbolje u svojoj struci. Zbilo se to na državnom natjecanju kuhara i slastičara održanom u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva u Varaždinskim Toplicama gdje su se slastičari za titulu najboljeg u državi borili četvrtu godinu za redom.
Rafaela se nakon predlanjske osvojene srebrne medalje i uz podršku svoje firme Riviere Adria iz grupacije Valamar odlučila ponovo prijaviti i ovaj put izborila sam vrh. Slastičari su se natjecali u kategorijama kolača, deserta, torte i slastičarske artistike, a Rafaela je bila najbolja u ukupnom poretku. Visoke ocjene žirija koji su činili stručnjaci slastičarstva ova mlada natjecateljica osvojila je kolačem od šljiva i minjonima u kojim se koristila svojim motom, predstaviti domaće namirnice na maštovit i kreativan način.
Kolač od šljiva njezina je kreacija koju čine tri vrste biskvita, crni, bijeli i zeleni - pripremljen sa bučinim sjemenkama, između kojih se nalazi pjenica od šljiva, te ukras od umaka pripremljen od šipka i teranina, pića u koji su umiješani vino teran, rakija komovica i šumsko voće. Minjone je Rafaela pripremila koristeći ružmarin i brusnicu u jednom, kokos "upakiran" u obliku dara u drugom, kikiriki s kremom od limuna u trećem, te lješnjak u četvrtoj vrsti u obliku srca.
Rafaela, koja već šest godina radi kao slastičarka u porečkom hotelu Valamar Rubin, na natjecanju je sve sama odradila, a ističe da joj je od velike pomoći u svemu bilo naučeno od kolegica na poslu. U Valamaru je počela raditi nakon završene porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, najprije kao pomoćna konobarica u turističkom naselju Lanterna, pa kao slastičarka u Rubinu. Otkriva kako joj je želja bila postati frizerka, ali kasnije se odlučila za slastičarstvo gdje je pronašla svoj životni put.
- Volim eksperimentirati, svaki slastičar mora biti pomalo i umjetnik jer se u slastici trebaju složiti boje, oblik i naravno okus, priča uspješna 26-godišnjakinja. Iskustvo u natjecanjima stekla je još u srednjoj školi. - Htjela bih položiti majstorski ispit, tako da jednog dana mogu biti mentor učenicima ili otvoriti vlastiti obrt. Za sada mi je želja nastaviti raditi u hotelu, usavršavati se i učiti od iskusnih kolega, kaže Rafaela. (Napisala Vedrana HABEREITER)