Najbolja slastičarka: Rafaelina slatka umjetnost

Nagrade je nisu uspavale, Rafaela želi još stručno napredovati (Snimila Jelena PREKALJ)
Nagrade je nisu uspavale, Rafaela želi još stručno napredovati (Snimila Jelena PREKALJ)

Slastičarka Rafaela Mihatović iz Dekovići kraj porečke Nove Vasi nedavno je okrunjena zlatnom medaljom i titulom najbolje u svojoj struci. Zbilo se to na državnom natjecanju kuhara i slastičara održanom u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva u Varaždinskim Toplicama gdje su se slastičari za titulu najboljeg u državi borili četvrtu godinu za redom.

Rafaela se nakon predlanjske osvojene srebrne medalje i uz podršku svoje firme Riviere Adria iz grupacije Valamar odlučila ponovo prijaviti i ovaj put izborila sam vrh. Slastičari su se natjecali u kategorijama kolača, deserta, torte i slastičarske artistike, a Rafaela je bila najbolja u ukupnom poretku. Visoke ocjene žirija koji su činili stručnjaci slastičarstva ova mlada natjecateljica osvojila je kolačem od šljiva i minjonima u kojim se koristila svojim motom, predstaviti domaće namirnice na maštovit i kreativan način.

Kolač od šljiva njezina je kreacija koju čine tri vrste biskvita, crni, bijeli i zeleni - pripremljen sa bučinim sjemenkama, između kojih se nalazi pjenica od šljiva, te ukras od umaka pripremljen od šipka i teranina, pića u koji su umiješani vino teran, rakija komovica i šumsko voće. Minjone je Rafaela pripremila koristeći ružmarin i brusnicu u jednom, kokos "upakiran" u obliku dara u drugom, kikiriki s kremom od limuna u trećem, te lješnjak u četvrtoj vrsti u obliku srca.

Rafaela, koja već šest godina radi kao slastičarka u porečkom hotelu Valamar Rubin, na natjecanju je sve sama odradila, a ističe da joj je od velike pomoći u svemu bilo naučeno od kolegica na poslu. U Valamaru je počela raditi nakon završene porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, najprije kao pomoćna konobarica u turističkom naselju Lanterna, pa kao slastičarka u Rubinu. Otkriva kako joj je želja bila postati frizerka, ali kasnije se odlučila za slastičarstvo gdje je pronašla svoj životni put.

- Volim eksperimentirati, svaki slastičar mora biti pomalo i umjetnik jer se u slastici trebaju složiti boje, oblik i naravno okus, priča uspješna 26-godišnjakinja. Iskustvo u natjecanjima stekla je još u srednjoj školi. - Htjela bih položiti majstorski ispit, tako da jednog dana mogu biti mentor učenicima ili otvoriti vlastiti obrt. Za sada mi je želja nastaviti raditi u hotelu, usavršavati se i učiti od iskusnih kolega, kaže Rafaela. (Napisala Vedrana HABEREITER)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter