Najbolja sezona u povijesti Istre 1961

Čestitke na kraju najbolje sezone (M. ANGELINI)
Čestitke na kraju najbolje sezone (M. ANGELINI)

Ova je sezona, osma prvoligaška, Istre 1961 ujedno i najbolja. Šestim mjestom repriziran je prošlosezonski, dotad najbolji, plasman, a s obzirom na to da je ovaj ostvaren u jačoj konkurenciji Lige 10 i usto su "zeleno-žuti" bili u polufinalu Kupa Hrvatske. Dakle, predsjednik Mihail Ščeglov sa suradnicima i trener Igor Pamić sa suradnicima kreirali su sezonu koja je uz najbolji plasman rezultirala već i dosad prodajom nekolicine igrača poput Ježine i Križmana, a još bi nekolicina mogla njihovim putem. Dakako, bilo bi za sve navijače Istre 1961 kudikamo ljepše kad bi svi ti igrači mogli i iduće sezone nositi pulski dres, ali prodaja je nužna kako bi se i za iduću sezonu osigurao klupski proračun i time zadržala konačno ostvarena financijska stabilnost.

Proteklih 36 kola dres pulskog kluba nosila su čak 42 igrača. Oni su ti koji su zaslužni za šesto mjesto ostvareno s 44 boda iz 36 kola na krilima 12 pobjeda, osam remija i 16 poraza uz gol-razliku 45:56. Zanimljivo je da je trener Pamić na golu izvrtio čak petoricu golmana od kojih je najviše branio Antonijo Ježina koji je početkom proljeća prodan Dinamu, dok je sezonu svojim debijem zaključio Saša Dreven, nakon što se u četiri susreta proslavio U-21 reprezentativac Ivan Brkić. Uz njih na golu su bila i dva Istrijana, Andrej Prskalo koji je na zimu otišao u Rijeku i Igor Lovrić. Za iduću sezonu u klubu računaju na Lovrića i Drevena, dok će Brkić vjerojatnije biti prodan nego što će ostati u Puli.

U obrani je Paminjo najviše problema imao na poziciji desnog beka. Prokletstvo te pozicije u pulskom su klubu osjetili najveći pehist u klubu Ivor Horvat i Bojan Pavlović, pa je neko vrijeme tu poziciju igrao i "mister 100 posto", Jure Obšivač, jedini igrač "zeleno-žutih", ali i cijele Prve HNL s maksimalnom minutažom. Na stoperima su se uglavnom rotirali Čagalj, Budicin, Vučko i sveprisutni Obšivač, dok je Graf zbog ozljede križnih ligamenata na startu zimskih priprema propustio cijelo proljeće.

Na lijevom boku najviše su minutaže skupili Woon i već otišli Pilipović. U veznoj liniji najviše je "rudario" tercet Blagojević - Batarelo - Obšivač. Na krilnim pozicijama je Pamić rotirao najviše igrača, a najviše se "plakalo" za Petrom Franjićem kojega je mononukleoza odvojila od terena cijelo proljeće. U cijeloj priči valja svakako spomenuti i Brazilca Joa za kojega u klubu vjeruju da će naći kupca. Igrom je to svakako zaslužio, ali je izvan travnjaka proglašen najvećim problemom u povijesti kluba. A tu titulu nije bilo lako izboriti.

U velikom broju napadača koje je Pamić koristio ove sezone, dvojica se posebno ističu: s devet golova najbolji klupski strijelac Dejan Radonjić te Sandi Križman. "Švabo" je najtraženiji pulski igrač ovog trenutka, a u utrku za njim se odnedavno uključio i Split. Igrač koji je doveden iz županijske lige postao je, pod ravnanjem maestra Pamića, pravi hit i iz dana u dan sve je manja mogućnost da ga pulska publika i iduće sezone gleda u zeleno-žutom dresu. Za jednog koji će se vjerojatno prodati, jedan koji je prodan u Južnu Koreju. Žminjac Sandi Križman je odličnu jesen oplodio transferom koji je obogatio pulsku blagajnu, ali i smanjio pulske ambicije u Kupu. (Roberto CAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter