Najbolja selekcija suvremene elektroničke glazbe i brojni posjetitelji - kiši unatoč

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon pet dana završio je šesti Dimensions Festival koji je ove godine otvoren u pulskoj Areni velikim koncertom na kojem su glavna imena bili Grace Jones i Moderat, a festivalska događanja potom su nastavljena u Štinjanu gdje je centralno mjesto, kao i uvijek, bila tvrđava Punta Christo.

Najbolja selekcija suvremene elektroničke glazbe

Dimensions Festival je i ove godine u Pulu doveo najbolju selekciju suvremene elektroničke glazbe, najvećih glazbenika iz tog svijeta. Osim po tome, festival će ostati zapamćen i po (ne)vremenu koje je malo poremetilo planove organizatorima, ali nije utjecalo na dobru atmosferu. Jedino je jaka kiša smočila prilazne putove od Puntižele do štinjanske tvrđave Punta Christo, pa je trebalo gacati po blatu.

Unatoč kiši i grmljavini koji bi povremeno udarili, festival je protekao uspješno. U pet festivalskih dana posjetitelji, a račun se da ih je samo na Dimensions stiglo oko sedam tisuća, su poslušali i pogledali 150 glazbenika na 11 pozornica na samoj štinjanskoj tvrđavi Punta Christo, glavnoj pozornici The Clearingu, popularnoj dnevnoj pozornici The Beach te brojnim zabavama na brodovima koji su plovili jedinstvenim brijunskim arhipelagom. Pored glavnih zvijezda festivala, techno pionira i osnivača kultnog detroitskog labela Underground Resistancea – velikog Jeffa Millsa i jedne od najpopularnijih ženskih elektronskih glazbenica Nine Kraviz – koja je nastupila dva puta; na glavnoj pozornici i kultnom Moatu, izdvajaju se nastupi Floating Pointsa, Dâm-Funka, Helene Hauff, Male, Thea Parrisha, Marcela Dettmanna, Daphnija, Levona Vincenta, Antala, Goldieja, Adriana Sherwooda, Gilesa Petersona i mnogih drugih. Pozornicama su se izmjenjivali i brojni domaći izvođači: Petar Dundov, Ilija Rudman, Le Chocolat Noir, Mimi, Labud, Chui, Kozmodrum te prijatelja izdavačke kuće PDV koja je imala svoju večer u kultnom Ballroomu: Bebeto, Mislav, Pytzek, Andra Lekaj, Volster i Borut Cvajner.

Veliki porast gostiju iz istočne Europe

Među zaljubljenicima u ponudu Dimensionsa i dalje prednjače posjetitelji iz Velike Britanije, no stižu ih Francuzi, Talijani, Nizozemci, Nijemci, veliki je porast gostiju iz istočne Europe, a još uvijek raste broj posjetitelja iz Hrvatske, Slovenije i Srbije te ima i ljubitelja elektronike iz Australije i SAD-a.

Prostor oko tvrđave Punta Christo živio je i danju i noću. Na brojnim pozornicama našlo se za svakog ponešto pa je vrijeme brzo prolazilo za onog koji se odlučio prešaltavati od jednog stagea do drugog. Oni koji su se umorili i pritom ogladnjeli mogli su nešto prigristi i popiti jer bilo je tu svakakve raznolike hrane, slatkog i slanog, a bilo je štandova s raznim suvenirima.

Zabava se nije odvijala samo na kopnu nego i na moru zahvaljujući party brodovima koji bi isplovljavali prema Brijunima. Svaki je brod imao svoj poseban line up i na njima su nastupali neki od glavnih izvođača festivala koji su nastupali i na kopnu, pa su karte, koje su se posebno kupovale, brzo rasprodale.

Uz to, osiguranje je bilo na visini, zaštitari su bili posvuda i kontrolirali ulazak u svaki zatvoreni ili ograđeni prostor. Ipak, ni neki od njih nisu odoljeli da zaplešu na ritmove koji su dopirali s obližnjih pozornica. Plesali su dakako i posjetitelji koji su se došli zabaviti, a njihov broj povećao se oko ponoći. Bila je to pretežno mlada, ali raznolika publika za koju se vidi da dolazi iz svih dijelova svijeta da bi se ovdje družila i uživala, a zahvaljujući promjeni vremena nije bilo onih nepodnošljivih noćnih ljetnih sparina.

Grace Jones uživala u istarskim specijalitetima

Nisu u Dimensionsu uživali samo posjetitelji. Koliko čujemo od organizatora, prezadovoljna je bila i slavna Grace Jones. Ona je bila smještena u rovinjskom hotelu Lone, a u Istru je stigla s 25-članom ekipom među kojima su bili deveteročlani bend i njen sin, tehničari, garderobijeri… Svoje oduševljenje potvrdila je i za vrijeme nastupa u Areni kada je rekla da je njena rodna Jamajka predivna, ali da je ovo mjesto "nevjerojatno". Jones se kupala i uživala u tartufima i kamenicama, istarskim specijalitetima i vinu koje su joj organizatori ponudili.

U srijedu u Areni otvaranje jubilarnog Outlooka

Nakon malog predaha, Arena će opet živnuti u srijedu kada se otvara deseti Outlook Festival koji je jedna od najpopularnijih i nagrađivanih glazbenih manifestacija posvećenih bass glazbi i soundsystem kulturi. Vrata Arene se sutra otvaraju u 19 sati a nastupaju Dizzie Rascal, Outlook Orchestra i DJ Shadow. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter