Najbolja pulska škola pod pritiskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi dan nastave nije bio svim roditeljima sretan. Jedna je mama prvašica u Osnovnoj školi Vidikovac bila ogorcena jer joj je dijete dodijeljeno razredu koji je, kako veli, "osuden" na cetverogodišnju medusmjenu.

"Živim u gradu koji se vec godinama hvali da je osigurao iskljucivo jutarnju smjenu svim svojim osnovnoškolcima. Zbog toga nije mi bilo na pameti da moram razmišljati o nekakvoj drugacijoj varijanti... kada su nam bili ponudeni obrasci na kojima smo mogli iskazati interes za produženi ili cjelodnevni boravak djece u školi. Pri tome nam ni na koji nacin nije bilo receno da ce to utjecati na termine održavanja nastave. Osobno nemam potrebu ni za produženim ni za cjelodnevnim boravkom, ali nemam gdje s djetetom ujutro - od osam do pocetka nastave u 10 ili 11 sati", navodi ova ogorcena mama.

"Obratili smo se za pomoc svima - uciteljima, psiholozima, ali svi su nam rekli da su nemocni. Obratili smo se i ravnatelju, no on nam je porucio da ako nismo zadovoljni, promijenimo školu", veli ova mama. "Zašto u medusmjenu ne mogu oni koji su ionako u produženom boravku pa u školi borave od osam do 16 sati?".

Ista smo pitanja postavili i ravnatelju škole Dragutinu Pavlicu. On nam je rekao da je ove godine u školu Vidikovac upisano cak 96 prvašica. Buduci da se vec na predupisima vidjelo o kojem se broju radi, roditeljima je dana anketa u kojoj im je kao opcija ponuden produženi boravak ili cjelodnevna nastava da bi se što bolje organizirao rad u školi. Cak 75 roditelja izjasnilo se da im je neki od vida školske potpore potreban, s tim da je njih 45 bilo za varijantu produženog boravka, dok su ostali izabrali cjelodnevnu nastavu.

- Dio roditelja nije se izjasnio ni za jednu varijantu, što nama znaci da imaju mogucnost isplanirati dolazak i odlazak djece po potrebi. Medusmjena se vec prošle godine pokazala kao dobro rješenje. Prostora za zapocinjanje nastave ujutro sa svim ucenicima naprosto nemamo, naveo je ravnatelj.

Na pitanje postoji li mogucnost da se to jedno dijete, ukoliko ga njegova majka doista nema gdje ostaviti, premjesti u jutarnji razred, ravnatelj je odgovorio da je to nemoguce jer su svi razredi popunjeni do maksimuma.

- U Puli ima deset škola. To što je gotovo sto ucenika upisano u našu, nešto znaci. Možda neke škole mogu udovoljavati roditeljima samo da bi ostali i odjeljenja im se ne bi ukinula, no mi necemo, a i ne možemo udovoljavati pojedinacnim roditeljskim zahtjevima, naveo je ravnatelj.

Naša ga opaska da se produženi boravak ipak placa i da s pocetkom nastave u osam sati gospoda ne bi imala ni problema ni dodatnih troškova, ravnatelja nije pokolebala, slikovito se izrazivši da djece imaju toliko da su "spremni svakom tko ode kupiti udžbenike".

Ravnatelj nam je takoder potvrdio da zbog velikog broja upisanih ucenika OŠ Vidikovac može organizirati produženi boravak samo za ucenike prvog i eventualno drugog razreda.

Da svim osnovcima škola ne pocinje ujutro, u osam sati, svjedoci i primjer škole Štinjan, podrucne škole Veli Vrh. Njeni ucenici nastavu imaju jedan tjedan ujutro, jedan popodne. Mogucnost korištenje produženog boravka nije im ni ponudena jer prostora za to - nema. (Borka PETROVIC)

CJELOVITI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter