Najbolja oprtaljska maneštra s kobasicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz natjecanje u pripremanju istarskih kobasica na tradicionalan nacin, dvadeseta marušicanska Luganigada otvorena je vecerom za uzvanike koja je poslužila kao natjecanje konoba u pripremanju jela s domacom istarskom kobasicom.

Nakon degustacije svih pripremljenih jela uzvanici su u konobi Atelier u Marušicima, medu kojima su bili bujski gradonacelnik Edi Andreašic, sudionici Masterchef kuhinje Srdana Jevtic i Ljubo Matulin, predstavnici medija i drugi, najviše glasova dodijelili domacoj maneštri s kobasicom koju je pripremila Konoba Oprtalj.

Priznanje su u ime organizatora vlasniku Danieleu Coslovichu i kuharu Goranu Tadicu urucili predsjednik MO Marušici Valter Marušic i direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese.

Uz maneštru s kobasicom gosti su kušali fritaju s istarskom kobasicom koju su pripremili domacini, konoba Atelier, zatim raviole s kobasicom i gljivama u izvedbi osoblja Pizzerie-restorana Rondo Buje, dok je ekipa iz konobe Marino u Kremenju pripremila zguacet (gulaš s kobasicom) s palentom. Sve je to bilo popraceno vinima Sinkovic i Brajko, uz vrsna maslinova ulja Oleum vitae (Nino Cinic) i Zigante ulja (Giancarlo Zigante).

Poznati gastro strucnjak i publicist Drago Orlic, u istarskoj TZ zadužen za ovakva dogadanja, cestitao je domacinima na jubilarnoj dvadesetoj luganigadi, festivalu kobasica koji je prerastao u jedinstvenu manifestaciju posvecenu tradicionalnom i autohtonom nacinu pripremanja kobasica. I po njegovoj ocjeni najbolja kobasica bila je u nagradenoj maneštri, a dao je sud i o ostalim jelima koja su radena s kobasicama koje moraju zadržati sve atribute nekadašnjeg tradicionalnog nacina pripremanja, s dovoljno masnog dijela i pravog nacina sušenja.

Dvadeseta Luganigada nastavljena je finalnim natjecanjem u pripremanju istarskih kobasica na tradicionalan nacin, nakon što su održana izlucna natjecanja u Bujama, Marušicima, Grožnjanu i drugim mjestima.


Podijeli: Facebook Twiter