Najbolja nova hrvatska rijec je "zatipak"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijec "zatipak" (tipfeler) pobijedila je na ovogodišnjem natjecaju za najbolju novu hrvatsku rijec koji provodi casopis "Jezik". Autor pobjednicke rijeci Šandor Dembitz dobio je nagradu "Dr. Ivan Šreter" i 5.000 kuna.

Drugu nagradu i 3.000 kuna osvojio je Eduard Beg za rijec "nekapnica" (napravica koja se utakne u grlic vinske boce radi sprjecavanja kapanja vina pri nalijevanju), a Martina Kobaš za rijec "dodirnik" (touch screen) dobio je trecu nagradu i 1.500 kuna.

Povjerenstvu za izbor nove najbolje hrvatske rijeci pristiglo je 1.600 rijeci koje je poslalo 1.200 natjecatelja. U uži izbor predloženo je stotinjak rijeci.

Ove je godine prvi put dodijeljeno priznanje "Dr. Ivan Šreter" za promociju hrvatske jezicne kulture u poslovnoj komunikaciji. Priznanje su dobili autori Boška Trbojevic, Lana Hudecek, Maja Matkovic i Igor Cutuk za Jezicni prirucnik Coca-Cole HBC Hrvatska.

Natjecaj za najbolju hrvatsku rijec u organizaciji casopisa "Jezik", prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni zacetnik je akademik Stjepan Babic.

Dr. Sanda Ham, glavna urednica casopisa "Jezik" i predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje rijeci, kazala je da je ovogodišnji, šesti natjecaj izazvao najvecu pozornost te da je na njega pristigao do sada najveci broj rijeci i natjecatelja.

U dosadašnjih pet natjecaja nagradene su rijeci suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeci policajac), smecnjak (kontejner za smece), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kucica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljac), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjecajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga).


Podijeli: Facebook Twiter