Najbolja je Tarina jesenska torta

Kolači za polizati prste
Kolači za polizati prste

Više od četrdeset domaćica i profesionalaca (škola, restorana i slastičarnica) iz cijele Istre sudjelovalo je ovog vikenda u osmom natjecanju u pripremi kolača - popularnoj Gari dei dolci u novigradskoj Zajednici Talijana. Proglašenje pobjednika koji su spravili najbolje i najljepše slastice, a zatim i slatku degustaciju, s nestrpljenjem su dočekali brojni posjetitelji.

Među gostima večeri bili su i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani, ravnatelj i predsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta Alessandro Rossit i Silvio Delbello, predstavnica Talijanske unije Christina Babich, zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz, koji je i sudjelovao u ocjenjivanju, te njegovi kolege strijelci iz Italije koji su na Olimpijskim igrama osvojili zlatnu i srebrnu medalju, Jessica Rossi i Massimo Fabbrizi.

Ocjenjivačka komisija je odradila vrlo težak zadatak i nakon vrednovanja okusa, izgleda i načina pripreme odlučila da je najbolja jesenska čokoladna torta Novigrađanke Majde Šušelj, poznatije kao Tara, vokalistice dance atrakcije Karma. Najljepša čokoladna eksplozija, raspuknuto jaje puno čokolatina, iz Lagune Novigrad, čija je autorica slastičarka Larisa Sossa.

Drugo mjesto za najbolje kolače pripalo je Eleni Barnaba iz Brtonigle s tortom od jabuka, treće su podijelile Marija Vlačić iz Labina s "Prohujalo s vihorom" i Antonia Pocecco iz Novigrada s kotonjatom, dok je posebna nagrada dodijeljena Lari Crevatin iz Buja s apstraktnom tortom. Fenix je Sossi priskrbio i drugo mjesto za najljepše slastice, dok su treće, kao i posebnu nagradu s tartufima od čokolade i pralinama zaslužili učenici Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča.

Odličan uvod u natjecanje bila je prezentacija načina ukrašavanja svečanih torti, koju je priredila Cristina Fattori, uslijedila je dodjela nagrada nakon čega su kolači, uz oduševljene komentare posjetitelja i razmjenu recepata, nestali u tren oka. (Kristina FLEGAR; snimila Luiza ŠTOKOVAC) 


Podijeli: Facebook Twiter