Najbolja je Matoševiceva malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na degustaciji istarske malvazije u zagrebackom restoranu Okrugljak, u organizaciji sommeliera Željka Brocilovica - Carlosa, dvadesetak sommeliera protekli je tjedan ocijenilo više od cetrdeset uzoraka vina, uglavnom iz berbe 2008., ali i starijih godišta. Iako su i mlade malvazije pokazale dobre rezultate, posebno su se istaknule malvazije iz starijih godina koje su najbolje ocijenjene, što pokazuje da ova sorta ima mnogo neiskorištenog potencijala.

Najbolje ocijenjeno vino u grupi mladih malvazija iz berbe 2008. bila je Malvazija 2008. Kabola Marina Markežica, drugoocijenjena Malvazija 2008. Petera Polettija te Malvazija 2008. obitelji Benvenuti.

No, najveci broj bodova dobila je  Malvazija "Alba Barrique" 2006. Ivice Matoševica, a i ostale "starije" malvazije bile su po broju bodova ispred onih iz berbe 2008. Drugoplasirana bila je Malvazija "Alba Robinia" 2005. Ivice Matoševica, a treca Roxanicheva Malvazija "Classica" iz 2006. godine.

Ovo je bila prva u nizu ocjenjivackih degustacija, rezerviranih samo za sommeliere, koje ce se održati u sljedecem razdoblju s ciljem promocije sommelierskog zanimanja koje postaje sve znacajnije na hrvatskoj ugostiteljskoj, turistickoj i vinskoj sceni, kao i prikazivanje kvalitete hrvatskih vina. Sljedeca degustacija predvida se za sredinu sijecnja kada ce na red doci ocjenjivanje graševina. Pokrovitelj degustacije bio je Hrvatski sommelier klub uz logisticku podršku udruge vinara i vinogradara Vinistra.


Podijeli: Facebook Twiter