Najbolja je fotografija "Veli Jože" Dorijana Orbanića

Mario Crnobori, Goran Buić i Ratko Erlić najavili su manifestaciju
Mario Crnobori, Goran Buić i Ratko Erlić najavili su manifestaciju

Pobjednik 1. foto-natječaja Argonaut - "Priča o kamenu" je Doriano Orbanić s fotografijom "Veli Jože", druga nagrada pripala je Zvonimiru Periću za fotografiju pod nazivom "Speed and dust“", treća Zoranu Jelači za fotografiju "Prvić". U sklopu obilježavanja Dana općine Motovun udruga Fotovun organizirala je izložbu fotografija snimljenih u sklopu natječaja Argonaut 2017 - Priča o kamenu, na kojoj je u galeriji hotela Kaštel izloženo 50 odabranih fotografija, a osim nagrada najboljima, pohvale su uručene Sandri Stojić za "Foggy Morning", Nedi Rački za "Crno i bijelo", Slađanku Dragojeviću za  "Kornarija 5", Zoranu Jelači za "Korčulanski vinogradi", Miljenku Marottiju za "Monoliti" i Theai Pavlin za fotografiju "Klesarija 2".

U ime udruge Fotovun zahvalio je njen predsjednik David Matković, a citirajući Borislava Božića, člana žirija, rekao je kako su pristigle fotografije doista interpretiraju kamen u svim njegovim pojavnim oblicima: od čiste neartikulirane prirodne forme do pomno obrađenih oblika u visoka umjetnička djela. Ispričana je priča u rasponu od prapočela do esencije života. Kamen je ovdje odrednica i putokaz i kulturne i egzistencijalne baštine. Đani Celija, također član žirije, dodao je kako se prilikom ocjenjivanja fotografija nastojala zadržati potpuna objektivnost, imajući na umu kako su se na foto natječaj prijavljivali profesionalni i amaterski fotografi, no uvijek je kao centar same izložbe u fokusu bio kamen.

U ime domaćina okupljene pozdravio općinski načelnik Tomislav Pahović pohvalivši rad udruge Fotovun, kao ogledni primjer za sve udruge koje bi se trebale uključiti u rad lokalne zajednice, izrazivši ponos što se brojni fotografi s područja cijele Istre okupljaju u Motovunu, gdje zajednički rade na popularizaciji fotografije i uvelike doprinose promociji Motovuna.

Na prvi foto natječaj Argonaut natječaj prijavilo su se 102 autora i autorice s 479 fotografija, izvijestio je Valdi Šker, tajnik Udruge Fotovun, Uputivši poziv svima koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj projekt da nastave pratiti aktivnosti Udruge Fotovun koja je uvijek otvorena za različite oblike suradnje. Dodajući kako se "Priča o kamenu" može razgledati učiniti tijekom cijelog ljeta i to svakoga dana u radno vrijeme hotela Kaštel Motovun od sedam do 22 sata. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter