Najbolja fotografija Vlade Kosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2010. godini veceras je proglašena fotografija "Dalekovod" Vlade Kosa iz agencije "Cropix", koja je ujedno proglašena i najboljom fotografijom u kategoriji "Svakodnevni život", a za nju je autor dobio nagradu "Pavao Cajzek", koja mu je veceras urucena u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.

Damir Sencar
iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) osvojio je nagradu za najbolju sportsku fotografiju na kojoj je hrvatska atleticarka Blanka Vlašic nakon preskocenih 208 centimetara. U kategoriji "Dogadaj" nagradu je dobio Andrija Lucic iz agencije "Cropix" za fotografiju požara u zadarskoj Lesnini, a u kategoriji "Reportaže" nagrada je pripala Darku Bandicu iz agencije "Associated Press" za seriju fotografija iz madarskoga grada Deveczera nakon poplave crvenoga i otrovnog mulja.

U kategoriji "Fotografski portret" nagradu je dobio Tom Dubravec iz "Globusa" za fotografiju Ive Brešana, a u kategoriji "Kultura i umjetnost" prvu nagradu "Ivan Fabijan" dobio je Boris Šcitar iz agencije "Pixsell" za fotografiju s izložbe portreta hrvatskih ratnih invalida. Za najbolju fotografiju iz kategorije "Priroda i okoliš" nagraden je Danijel Soldo iz agencije "Cropix" za fotografiju roda.

Svim pobjednicima nagrade su urucene veceras u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu. Na natjecaju Zbora fotoreportera Hrvatske "Hrvatska novinska fotografija 2010." bilo je prijavljeno 1.525 fotografija 93 autora, a njih 17 ušli su u finale.

Ocjenjivacki sud cinili su urednik fotografije u njemackom magazinu "Stern" Harald Menk, fotoreporter francuske novinske agencije AFP-a Joe Klamar te bivši urednik fotografije u "Globusu" Darije Petkovic.  Zbor fotoreportera Hrvatske projektom novinske fotografije, koji se održao po osmi put, promovira i dokumentira novinsku fotografiju u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter