Najbolja fotografija Tanje Kocijancic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografija koju je na ovogodišnjem plivackom maratonu Porecki delfin snimila novinarka Glasa Istre Tanja Kocijancic proglašena je najboljom od 56 njih pristiglih na fotonatjecaj "Porec ljeti" koji je prije dva mjeseca provela lokalna udruga Bolji grad.

Drugo mjesto pripalo je amaterskom fotografu Aleksandru Razdorovu iz Poreca za fotografiju ribica snimljenih na Peškeri, a treca Darku Hrastovcaku, takoder amaterskom fotografu iz Svetog Lovreca koji je objektivom "uhvatio" detalj iz starogradske jezgre.

Na natjecaj su se javila 23 autora koji su fotoaparatima zabilježili razne motive vezane za ljeto u Porecu, a na izložbi u Teatrinu Zajednice Talijana, gdje je u petak uprilicena i svecana dodjela nagrada, svaki je autor predstavljen jednom fotografijom, prema procjeni strucnog žirija koji je odabrao najbolje.

U žiriju su bili profesionalna fotografkinja Jelena Jekic, pobjednica lanjskog natjecaja Martina Krepcic i Izabella Gjoni iz fotostudija Edi.

Da bi se prilikom izbora usredotocili iskljucivo na fotografiju, svaki je rad bio oznacen samo brojem, te su imena pobjednika otkrivena tek na dodjeli nagrada.

- Bilo je teško odabrati najbolje radove, svaki je bio razlicit, jer svatko doživljava grad na svoj nacin. Medutim, bilo je i jako puno slicnih motiva poput Peškere ili rive, pa smo prilikom izbora tražili i neke od fotografija koje simboliziraju grad na specifican nacin, rekla je obrazlažuci kriterije odabira Jekic.

Zoran Levak iz Boljeg grada podsjetio je kako udruga lani organizirala slican natjecaj pod nazivom "Porec zimi" za najljepše fotografije grada prekrivenog snijegom, te izrazio zadovoljstvo što je u netom završenom natjecaju primijecen znatan pomak nabolje u kvaliteti fotografija.

Uz diplome autori najboljih fotografija nagradeni su i vrijednim darovima, radovima koje su izradili porecki umjetnici. To su za prvo mjesto skulptura Emila Knapica (ujedno i jedno od djela koji ce biti predstavljeni na njegovoj skorašnjoj izložbi u pariškom Grand Salon d'Art Abordable), za drugo mjesto cipka, karakteristican ornament slikarice Aleksandre Verbanac, te za trece mjesto ulje na platnu, rad specificnih koloristickih ekspresija slikarice Amine Konate Visintin.


Podijeli: Facebook Twiter