Najbolja fažanska maslinova ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmo izdanje Smotre maslinovog ulja u Fažani pocinje u subotu u 10 sati u hotelu Fažana, najavio je predsjednik Agroudruge Dario Šuran. Uoci smotre, u petak u 18 sati u prizemlju zgrade Opcine bit ce organiziran okrugli stol koji ce voditi porecki strucnjak za maslinarstvo Italo Žužic.

Smotra ce trajati do 20 sati te ce na njoj biti prezentirana 32 uzorka ulja i isto toliko maslinara, uglavnom iz Fažane. Bit ce organizirana i degustacija istarskih proizvoda, jela s maslinovim uljem te prezentacija pršuta, sira, meda i vina. Dodjela nagrada najboljim maslinarima na rasporedu je u 10.30 sati.

- Tradicionalna smotra vec je postala prepoznatljiva. Prije dvije tisuce godina je na našem podrucju bilo razvijeno maslinarstvo, imamo ostatke peci i amfora iz tog doba kao i stare masline. Tada su vlasnici maslinika sebi uzimali najkvalitetnije ulje, zato i sad želimo kvalitetu jer iz godine u godinu se povecava broj vrhunskih ulja, rekao je Šuran.
Uzorke je ocijenila strucna komisija te ih je devet dobilo zlatne, devet srebrne, a tri broncane medalje.

- Dakle, 70 posto uzoraka je ocijenjeno vrlo kvalitetnima bez obzira što je lani maslinike pogodila suša i svrdlaš koji su prepolovili urod i napravili veliku štetu, rekao je Šuran. Masne kiseline su malo povecane u odnosu na 2010., dodao je, pa je kvaliteta slicna onoj iz prethodnih godina, što je pokazala i kemijska analiza ulja.

Manifestaciju podržavaju Opcina i Turisticka zajednica Fažane. Procjenjuje se da na podrucju Fažane ima oko 70 tisuca stabala maslina, a od osnivanja Agroudruge 2004. do danas posadeno ih je oko 20 tisuca. Najcešce sorte su buža, bjelica i karbonaca. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter