Najbolja buducnost za Srbiju je u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolic izjavio je u cetvrtak u Bruxellesu da za Srbiju ne postoji bolja buducnost od one koju pruža clanstvo u Europskoj uniji i da ce uciniti sve kako bi Beograd što prije otpoceo pristupne pregovore.

Nikolic je svoj prvi posjet Bruxellesu otkako je izabran za predsjednika zapoceo razgovorom s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. "Mislim da sam uvjerio gospodu Ashton da uopce ne razmišljam o tome da postoji neka bolja buducnost za Srbiju izvan clanstva u Europskoj uniji", rekao je Nikolic.

On je dodao da ce, unatoc problemima s formiranjem nove vlade, u Srbiji nastojati uciniti što je moguce više kako bi do kraja godine dobila preporuku za pocetak pristupnih pregovora.

Nakon što je izabran za predsjednika, Europska unija je pozvala Nikolica da nastavi s približavanjem Srbije Europskoj uniji. Srbija je u ožujku ove godine dobila status kandidata, a jedan od uvjeta za pocetak pregovora je "vidljivo i trajno poboljšanje odnosa s Kosovom".

Nikolic je ponovio da "Srbija nikada nece priznati neovisnost Kosova, ako to bude zavisilo od mene". Rekao je da je predložio da ubuduce predsjednik srbijanske vlade vodi razgovore s Kosovom.

"Dosadašnji tijek razgovora razlicito se tumaci u Beogradu, Prištini i Bruxellesu. Zamolio sam da konacno budem upoznat s provedbom tih dogovora, sa stajalištem EU-a što je u stvari dogovoreno pod njezinim okriljem te iznio svoju ideju da od sada predsjednik vlade Srbije vodi pregovore", rekao je Nikolic, dodajuci da nije dobro kada državni cinovnici vode te razgovore".

Nikolic je pozvao EU da više pomogne Srbiji u ekonomskom i socijalnom smislu, jer bez te pomoci Srbija "možda nikada nece dostici standarde potrebne za clanstvo u EU-u".

Srbijanski se predsjednik takoder sastao s predsjednikom Europske komisije i Europskog vijeca Joseom Manuelom Barrosom i Hermanom Van Rompuyem. On je najavio da ce od svojih europskih sugovornika tražiti izravan odgovor na pitanje ovisi li napredak Srbije na putu prema EU-u o njezinu prihvacanju neovisnosti Kosova. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter