Najbogatija Istranka Marica Šorak Pokrajac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je Forbes objavio ažuriranu listu 100 najbogatijih Hrvata. Listu su ponovno sastavili tako što su zbrojili vrijednost dionica osoba koje se pojavljuju na listama 10 najvecih dionicara tvrtki cijim se dionicama trguje na Zagrebackoj burzi. Ostalu imovinu nisu uzeli u obzir.

Nisu pribrojani udjeli u kompanijama kojima se ne trguje ili se trguje, ali izvan Hrvatske, niti nekretnine koje posjeduju u Hrvatskoj i vani. Neki od njih imaju jahte višemilijunskih vrijednosti (u eurima) pa opet nisu ušli na listu 100 najbogatijih Hrvata, cak ni kao 100., jer se nalaze ispod 10. mjesta na listama najvecih dionicara.

Jednako tako valja sagledati objavu Forbesa da je najbogatiji Hrvat Ivica Todoric. Mjereno burzovnom vrijednošcu dionica koje posjeduje izracunali su da je težak 3,7 milijardi kuna. Ispalo je da je bogatiji, a vjerojatno nije, od cileanske obitelji Luškic i engleskih obitelji Koncar i Ecclestone. Zbog svega toga citavu Forbesovu analizu treba promatrati kao zabavno, a ne analiticko štivo.

Na toj listi 100 najbogatijih našlo se mjesta za pet obitelji s obzirom na to da analiticari Forbesa nisu uspjeli detektirati kojem bi od clanova obitelji pripisali bogatstvo jer su ga prikrili iza mnogo medusobno povezanih tvrtki. Na listu je uvršteno i 11 žena, mnoge od njih su supruge ili sestre nekih od najbogatijih Hrvata. Medu njima je i jedna Talijanka - Antonia Gorgoni, koja zajedno sa suprugom Lorenzom i partnerima posjeduje Podravsku banku.

Iako se u više navrata objavljivalo da su najbogatije hrvatske obitelji u svijetu Lukšic i Koncar te da su najbogatije Hrvatice one koje su stekle imovinu nakon brakorazvodnih parnica, analiticari Forbesa to u svom tekstu nisu uzeli u razmatranje.

Mjereno vrijednošcu dionica u njezinom vlasništvu na Zagrebackoj burzi najbogatija je Hrvatica Lada Tedeschi Fiorio, sestra poznatijeg Emila Tedeschija, koji je cetvrti najbogatiji Hrvat, težak 833 milijuna kuna. Lada je 18. u Hrvatskoj, a dionice Atlantic grupe u njezinom vlasništvu vrijede gotovo 100 milijuna kuna.

Druga najbogatija Hrvatica je Ksenija Juhn-Bojadijev, koja je bogatstvo stekla sudjelujuci kao glavna financijerka u svim projektima s Darkom Ostojom tijekom 90-ih godina, kada su pridobili najveci broj stradalnika Domovinskog rata koji su im povjerili vaucere iz kuponske privatizacije u zamjenu za dionice Dom holdinga koje su im oni dali.

Osim nasljedivanja obiteljske tvrtke i vodenja privatizacije državne imovine, treci nacin na koji su se neke Hrvatice obogatile je taj da su samostalno ili s clanovima obitelji razvijale i širile poslovanje tvrtki. Od njih 11 cak su tri dionicarke pekara te po dvije osiguravatelja i hotelijera.

Mjereno vrijednošcu dionica u njezinom vlasništvu na Zagrebackoj burzi najbogatija Istranka je dr. sc Marica Šorak Pokrajac. Na razini Hrvatske ona se, prema Forbesovoj listi 100 najbogatijih, smjestila u prvu polovicu, na 31. mjesto, dok je medu ženama na cetvrtom.

Ova Rovinjka bila je dugogodišnja direktorica Odjela istraživanja i razvoja Tvornice duhana Rovinj. U TDR-u je
odradila cijeli radni vijek, uz rad se školovala te postigla zvanje dr. sc. kemije. Bogatstvo joj nije priskrbila doktorska titula ni neupitna strucnost u kemijskim znanostima, vec dobar nos ne samo za duhanske, vec i burzovne, dionicarske poslove.

Trenutno Marica Šorak Pokrajac posjeduje dionice u vrijednosti od 46,5, a njen suprug Anton Pokrajac 119,8 milijuna kuna. (P. GREGOROVIC, A. P.)

VIŠE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter