Najavljivačica Elsa Fonda: Radio najveća ljubav

Elsa Fonda: Ne bih nikada mijenjala radio za televiziju (V. BEGIĆ)
Elsa Fonda: Ne bih nikada mijenjala radio za televiziju (V. BEGIĆ)

Elsa Fonda, dugogodišnji nezaboravni glas talijanskog državnog radija, docentica pri tršćanskom Eksperimentalnom centru za kinematografiju, gostovala je u Puli. Priredila je vrlo poseban recital naslovljen "Le poesie predilette da Umberto Saba" (Omiljene pjesme Umberta Sabe) u pulskoj Zajednici Talijana.

Fonda je jedna od najpoznatijih najavljivačica talijanskog državnog radija, a poznata je i po brojnim poetskim recitalima.

- Rodom sam iz Pirana, a s 20 godina odlazim kao izbjeglica put Trsta, gdje sam potom diplomirala jezike i politologiju. Kasnije sam bila najuspješnija na natječaju za nove radijske voditelje, i to je odredilo moju karijeru i budućnost. Imala sam čast da sam, nakon što sam primljena, mogla pohađati tromjesečni tečaj kod najboljih poznavatelja fonetike, dikcije te najeminentnijih lingvista. Tada je selekcija bila vrlo stroga i jako se pazilo na izgovor, akcentuaciju i sve ostalo. Muka mi je kada čujem na koji način razne hostese, veline i ostale kvaziprotagonistkinje talijanske televizije - bilo državne bilo privatnih - govore, komuniciraju, najavljuju, veli Fonda, koja je cijeli život posvetila jeziku i usavršavanju pravogovora.

- Imam sreće što sam iz Pirana, gdje sam rođena 1935. i gdje sam završila talijansku gimnaziju. Tamo se pridavao veći značaj izgovoru negoli, primjerice, u tršćanskim krajevima, gdje dijalekt i književni standardni jezik nemaju iste samoglasnike i suglasnike što se tiče izgovora, kaže simpatična i vrlo vitalna Fonda.

Ne žali što nije bila televizijska voditeljica ili najavljivačica, koje su poznatije negoli one radijske jer, veli, radio je njezina prvotna i najveća ljubav.

- Ganulo me kada me jedan slijepi gospodin prepoznao po glasu i rekao da mu uljepšavam i punim duge i prazne dane. Radila sam na televiziji, kratko na zamjenama. Voljela sam raditi te zamjene, kratko, ali ne bih nikada mijenjala radio za televiziju. Pjesničkim recitalima se bavim već godinama, volim ih osmisliti, proučavati književnost, sličnosti i razlike među nekim piscima, kao na primjer između Giottija i Sabe, zaključila je. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter