Najavljeno pulsko predstavljanje Zbirke Faggian

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanje Zbirke Faggian u Multimedijalnom centru Luka i u Muzeju suvremene umjetnosti Istre ovog petka, 26. u 20, odnosno 21 sat veliki je kulturni dogadaj za Pulu.

Zbirka je vec predstavljena na 4. Artexchangeu u Rovinju, iako je naša nakana bila da ju predstavimo tijekom prve edicije te manifestacije. Važnost kolekcionara u današnjem vremenu nije potrebno posebno isticati. Otkup i sakupljanje umjetnina u zbirke pomažu suvremenoj umjetnosti, umjetnicima i institucijama. Gospodin Faggian je okorjeli gospodarstvenik, racionalan i pragmatican covjek i drago nam je što ce svoju privatnu zbirku predstaviti javnosti, kazala je Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-a na konferenciji u MMC-u Luka.

Ona je dodala da je predstavljanje Zbirke zasigurno najveca i najvrjednija izložba koja se dogodila u Puli te da je Faggian kao kolekcionar covjek koji zna što hoce i kojeg krasi kolekcionarska strast. Muzejski kustos Mladen Lucic kazao je pak da mu je Faggian rekao da umjetnine koje je sakupio ne smiju biti samo kod njega doma vec da i široj javnosti treba biti omoguceno da ih vidi.

- Zbirka Faggian je zapravo sažeta, kratka i informativna povijest moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Ona predstavlja jedan sjajan presjek radova osoba koje su mijenjale povijest umjetnosti i bili avangarda svog vremena. Zbirka Faggian sadrži nekoliko radova iz 19. stoljeca, zatim su tu prisutni radovi iz kompletne moderne, ili barem radovi najreprezentativnijih autora iz tog perioda, te radovi suvremenih umjetnika kojima Faggian održava kontinuitet zbirke.

Mnoge od ovih radova pulska ce publika moci vidjeti po prvi put, a posebno bih istaknuo zbirku portreta koja je zapravo zbirka u zbirci. Kolekcionare treba voljeti kakvi god da jesu jer ako želimo utemeljiti tržište umjetnina ono bez njih ne može postojati, pogotovo u periodu kada se sistem donacija i otkupa umjetnina raspada, kazao je Lucic.

Albert Faggian objasnio je zašto svoju zbirku želi predstaviti javnosti i te na koji su nacin odabrali djela za prezentaciju

- Kada kupite prvu sliku u životu sretan ste vlasnik. Kada dodete do stote onda ste u problemima jer više ne znate gdje ih sve i kako trebate objesiti, ali kada dodete do 300. onda ste u obavezi. Tada dolazite u fazu da zapravo u tom kontekstu više i niste bitni - jer ta djela ne mogu pripadati samo vama. Poštujem autore i njihova djela i znam da ona nisu napravljena samo za mene. Zbirka koja ima odreden znacaj mora biti prezentirana. Nadam se da ce ovu izložbu pogledati i ucenici osnovnih i srednjih škola, a ako medu njima nastane novi umjetnik, povjesnicar umjetnosti ili kolekcionar mio smo postigli našu svrhu, kazao je Faggian.

On je dodao da ju kontekstu predstavljanja zbirke napravljena i publikacija koja je više od kataloga jer ima skoro 300 stranica i u kojoj je zastupljen presjek djela od 19 .stoljeca do danas. Na izložbi nece biti izložena samo najreprezentativnija dijela zbirke vec i umjetnine koje kolekcionaru bude lijepa sjecanja na punih 30 godina sakupljanja. Faggian je dodao da zbirku kani obogatiti novim djelima.

O izložbi na kojoj ce biti izloženo 230 umjetnickih radova i koja ce biti otvorena do 25. rujna govorile su i Tea Bicic i Mirjana Grahovac Vojinovic iz MMC-a LUKA, koje su istaknule njenu važnost kao i cinjenicu da se radi o presedanu jer se u MMC-u inace izlažu samo radovi recentnog stvaralaštva. Zbirka Faggian sadrži preko 300 slika, skulptura, crteža i grafika od 180, uglavnom hrvatskih umjetnika, nastalih od sredine 19. stoljeca pa do danas.

Zbirka posjeduje i nekoliko antologijskih umjetnina nastalih od velikana hrvatske umjetnosti: Vjekoslava Karasa, Vlahe Bukovca, Miroslava Kraljevica, Josipa Racica, Bogumila Cara, Vilka Gecana, Milivoja Uzelca, Ljube Babica, Vladimira Becica, Milana Steinera, Lea Juneka, Oskara Hermana, Antuna Augustincica, Marija Detonija, Vojina Bakica, Dušana Džamonje, Miljenka Stancica, Ljube Ivancica, Otona Glihe, Ferdinanda Kulmera, Borisa Bucana i mnogih drugih. Od istarskih autora u zbirci su izmedu ostalih zastupljeni Josip Crnobori, Bruno Mascarelli, Gualtiero Mocenni, Marcelo Brajnovic, Josip Diminic, Ivan Obrovac, Robert Pauletta, Bojan Šumonja, Eros Cakic, Fulvio Juricic i Tea Bicic.


Podijeli: Facebook Twiter