Najavljeno povećanje praga neće smanjiti broj pulskih obnova zgrada

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Posljednjih godinu dana mnoge su pulske višestambene zgrade krenule u obnovu fasada, krovišta i stolarije. I mnogi SU iskoristili da velik dio tog projekta financiraju bespovratnim državnim sredstvima i iz europskih fondova jer Europa daje izdašna sredstava za razdoblje do 2020. godine, što za pripremu dokumentacije i građevinske radove, što za edukaciju građana i šire javnosti. Naime, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti već je raspisao dva natječaja za sufinanciranje projekata obnove zgrada po cijelog Hrvatskoj, a uskoro slijedi novi, treći, natječaj.

Mnogi gradovi kasne u rokovima

Kroz prvi natječaj Fonda pulski upravitelji zgrada koji su kandidirali obnove na natječaj, uspjeli su "izvući" oko 7,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kroz drugi, koji je okončan krajem prošle godine, a čiji se rezultati očekuju uskoro nakon usvajanja državnog proračuna, taj bi iznos trebao biti još i veći jer Pula je jedna od rijetkih hrvatskih gradova u kojoj dugotrajna kišna sezona nije utjecala na rokove obnove zgrada.

- U više navrata kontaktirali smo s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, posljednji put u drugoj polovici veljače kada su boravili u Puli kontrolirajući radove iz prethodnog natječaja koji se sada izvode. Riječ je o uobičajenih kontroli namjenskog trošenja financijskih sredstava dobivenih za projekte obnove zgrada od strane njihovih službi. Izrazili su zadovoljstvo viđenim, pogotovo rokovima izvođenja radova jer zbog dugotrajne kišne sezone u mnogim hrvatskim gradovima s rokovima se kasni što kod nas nije slučaj, govori Aleksandar Matić, direktor upravitelja zgrada Castrum Pula 97 d.o.o..

Upravo bi ispunjavanje rokova iz prvog natječaja za sve pulske upravitelje zgrada, samim time i sve suvlasnike koji su obnovu kandidirali na drugi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mogao biti dodatni impuls za dobivanje bespovratnih sredstava.

- Već smo prijavili novih šest zgrada na natječaj Fonda koji je objavljen u rujnu prošle godine, i trajao je do studenog. Međutim, iako je, kako imamo saznanja, Fond obradio sve predmete, još uvijek nisu objavljeni rezultati natječaja jer se čekalo donošenje državnog proračuna, odnosno s koliko će sredstava raspolagati resorno ministarstvo i sam Fond za očuvanje okoliša i energetske učinkovitosti. Prema posljednjim informacijama, sada kada je državni proračun usvojen, rezultati natječaja trebali bi biti poznati u kratkom razdoblju, najkasnije do ljeta. Tada će se znati i plan budućih natječaja na koji će se moći prijaviti još pulskih zgrada koje namjeravaju odraditi projekte energetske učinkovitosti, najavljuje direktor Castruma.

U Puli do, i preko, 60 posto uštede

U prva dva raspisana natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti najvažniji uvjet za dobivanje bespovratnih sredstava bio je da se obnovom ostvari poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade za najmanje 30 posto od zatečenog stanja. Ovaj kriterij i nije bilo tako teško za ispuniti jer, smatraju stručnjaci, već samom obnovom stolarije stvaraju se preduvjeti za ostvarenje tog kriterija. Stoga će Fond izmijeniti pravilnik i podići prag, no, tvrdi direktor Castruma, niti ta novina neće spriječiti obnovu pulskih zgrada jer su dosadašnje obnove pokazale da je povećanje energetske učinkovitosti osjetno veće.

- U budućim natječajima vjerojatno će se, prema saznanjima, promijeniti kriteriji jer Fond namjerava podignuti prag učinkovitosti prilikom obnova zgrada. Do sada se trebalo ostvariti najmanje 30 posto uštede, a namjera Fonda je taj prag podignuti na 50 posto. Tako što nije neočekivano i ne bi trebalo predstavljati probleme jer se i dosadašnjim obnovama ostvarila ušteda režijskih troškova do 60 posto, na zgradi Sergijevaca 2/Forum 8 to će biti čak i do 80 posto. Tako da se ustvari ništa pretjerano ne mijenja, zaključuje Matić.

Značajno i zbog zapošljavanja obrtnika

- Energetskom obnovom podižemo kvalitetu stanovanja naših sugrađana, kako kroz smanjenje troškova za režije, tako i kroz povećanu vrijednost njihovih nekretnina. Osim toga, na ovaj način stvaramo ugodniju sredinu za naše sugrađane, a naposljetku i goste koji obilaze centar grada, te otvaramo nova radna mjesta kroz nova zapošljavanja obrtnika, poručuje Matić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter