Najavljeno nekoliko filmova o životu Nikole Tesle


Iz mnoštva podataka koji se mogu iščitati na različitim internetskim portalima, razvidno je da posljednjih godina zanimanje za Nikolu Teslu raste. Statistike kažu da je prošle godine Tesla bio jedan od pet najtraženijih znanstvenika na internetu, čak ispred Isaaca Newtona!

Stoga nije čudo da se i filmski svijet okreće ovom izvanrednom znanstveniku - najavljeno je snimanje nekoliko filmova koji se bave Teslinim životom - jedan je i "Tesla - Ruler od the World", po scenariju Vladimira Rajčića, u kojem bi jednu od uloga igrao Rade Šerbedžija, a mladog bi znanstvenika tumačio Christian Bale.

Ipak, najviše pažnje u Srbiji - gdje već desetljećima postoji Muzej Nikole Tesle i znanstvenika smatraju svojim nacionalnim blagom - privlači američki redatelj Michael Anton. On je napisao scenarij koji se bavi Teslinim životom od dolaska u SAD do smrti u New Yorku, o njegovim sukobima s Edisonom, Morganom... ne zaboravljajući Tesline korijene i obitelj.

Stoga je redatelj odlučio ulogu majke velikog znanstvenika povjeriti beogradskoj glumici Mirjani Karanović, koja će svoju ulogu igrati na srpskom jeziku. Anton kaže da Teslina obitelj na filmu treba objediniti sve karakterne osobine ljudi iz regije.

- Teslini su bili Srbi, a živjeli su u Lici, u Hrvatskoj - želim da publika shvati autentičnost tih uvjeta.

Glavna je uloga povjerena Branku Tomoviću, njemačkom glumcu srpskog porijekla, koji trenutačno živi u Londonu, a pregovara i s nekoliko glumica s područja bivše Jugoslavije koje bi trebale igrati Teslinu sestru.

Mirjana Karanović oduševljena je njegovim scenarijem. "Svaki je lik prikazan s jakim integritetom, a cijeli je scenarij oda, priznanje Nikoli Tesli i način da ga svijet konačno upozna u svjetlu kakvo zaslužuje. Uloga majke je nevelika, ali značajna, kao što je važna bila njena uloga u Teslinom životu. Ona mu je pomogla definirati svoju osobnost, ono što je bio. Velika mi je čast igrati ženu koja je održavala jednu tako zanimljivu obitelj, kaže glumica.

- Čini mi se da je upravo sad najbolje vrijeme za film o Tesli, a jedan od razloga zbog kojeg raste zanimanje za njega je to što javnost danas traga za pričama o ljudima koji nisu živjeli samo za novac ili slavu. Tesla je bio jedan od onih koji nije tome težio. Osim toga, smatram da je vrijeme da se na međunarodnom nivou revalorizira značaj Tesle, a ovaj bi film trebao poslužiti kao dokument za nove generacije, kaže Anton. (S. HRIBAR/NL)


Podijeli: Facebook Twiter