Najavljen vrlo moćan akustični doživljaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prirodne pozornice, izvan klasičnih kazališnih zdanja sve su češća poprišta raznih događanja, a posljednjih godina krajem kolovoza ili početkom rujna tu je i Cavae Romanae, vinkuranski kamenolom. Osim tradicionalne kiparske kolonije, ovdje gostuje i glazba, a 23. kolovoz bit će tu izvedena "Carmina Burana", čuveno djelo Carla Orffa.

Bestidne pjesme

Carmina Burana zapravo znači "Pjesme iz Beuerna". Radi se o bestidnim i satiričkim pjesmama napisanim u 11. ili 12. stoljeću na latinskom jeziku. Pjesme su napisali Golijardi, grupa klerika u Zapadnoj Europi koji su pisali satiričnu poeziju. Njome su kritizirali, na šaljivi način, tadašnji crkveni ustroj. Kolekcija pjesama pronađena je početkom 19. stoljeća i uz "Carminu Cantabrigiensiomu", "Carmina Burana" je najznačajnija zbirka vagabundskog pjesništva. Dvadeset i četiri pjesme iz "Carmine Burane" 1936. godine uglazbljuje njemački skladatelj Carl Orff.

Ova scenska kantata izvedena je prvi put 1937. godine u Frankfurtu, a već je postala legendarna tadašnja Orffova izjava, da sve što je učinio prije "Carmine Burane" može biti uništeno, jer je nevažno. Orff dajući ovu izjavu nije znao da će njegova kompozicija postati temeljni komad klasičnog repertoara, kao ni da će danas najpoznatija kompozicija ove kantate "O Fortuna" kojom Carmina Burana počinje i završava postati jedna od najpoznatijih pjesama koja se često koristi u filmovima i predstavama.

Gotovo ništa nije nam poznato o autorima Carmine Burane. Samo se nekolicina pjesama s relativnom sigurnošću mogu pripisati određenim autorima, kao što su Hugh Primas od Orleansa, Walter od Chatillona i Breton Petrus od Bloisa. Zanimljivo je istaknuti da mnoge pjesme inspiraciju pronalaze u radovima klasičnih autora poput Ovidija, Horacija, Juvenala i Ausoniusa.

Carl Orff (1895.-1982.) bio je njemački skladatelj, najpoznatiji po popularnoj scenskoj operi "Carmina Burana". Jedan je od značajnijih skladatelja 20. stoljeća, bavio se i pedagoškim radom, a posebno je poznat jer je u nastavu je uveo tzv. Orffov instrumentarijum, sačinjen od grupe instrumenata prilagođenih djeci.

Direktor Turističke zajednice općine Medulin Aldo Dobrovac, kaže da su pripreme za ovaj jedinstveni događaj u punom jeku. Od Dobrovca doznajemo da pozornicu i gledalište s tribinama postavlja firma Ghia Staff iz Pazina koja posjeduje bogato znanje i dugogodišnje iskustvo. Za rasvjetu i kabliranje brine DD-elektroakustika iz Vabrige, a budući da u kamenolomu još nema električnog priključka osiguran je tihi agregat, a za taj dio posla angažiran je Motortech Consulting iz Pule.

Projekt "Alpe-Adria"

Turistička zajednica općine Medulin, kaže Dobrovac, povećala je gledalište sa svega 300 mjesta na oko 1.300 i sada su konačno zadovoljeni uvjeti da ovaj fantastično akustičan i monumentalan prostor bude predstavljen široj javnosti. Svi su dogovori završeni, kaže Dobrovac, i naglašava da će u simfonijskom orkestru kojeg su nazvali "Cave Romane" nastupiti glazbenici iz Italije, Slovenije i Hrvatske tako da ovaj projekt s pravom može nositi oznaku "Alpe-Adria". U Cavae Romanae dolaze Filarmonici Friulani iz Udina, potom Zbor Slovenske filharmonije iz Ljubljane, Zbor Glazbene škole "Vinko Vodopivac" iz Ajdovščine i Zbor Jeka Primorja iz Rijeke. Solisti su Antonella Malis, Alessandro Cortello i Lucas Somoza Osterc. Malis je već nastupila u ovome prostoru prošle godine, kao i Cortello, a Somoza Osterc, operni pjevač iz Argentine sudjelovao je nedavno u koncertnom ciklusu Pulski umjetnici Puli zajedno s pijanistom Vladimirom Mlinarićem.

Osoba s kojom je Dobrovac osmislio ovaj projekt je maestro Igor Vlajnić iz Rijeke, a koji će ujedno i dirigirati ovom veličanstvenom izvedbom.

Valja naglasiti da će na pozornici u vinkuranskom kamenolomu, inače fantastične prirodne akustike biti više od 150 izvođača, pa je sigurno da će akustični doživljaj biti vrlo moćan.

Ulaznice su puštene u pretprodaju po nižim cijenama no što će biti na dan koncerta, a mogu se on-line kupiti na hrvatskim i slovenskim stranicama eventima (www.eventim.hr/ www.eventim.si) na njihovim prodajnim mjestima te u Uredu TZO Medulin u Medulinu (Brajdine 41), u hotelima Park Plaza Belvedere u Medulinu, Park Plaza Verudela u Puli te u Arena Hospitality Groupu u Puli (Splitska 1). (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter