Najavljen štrajk solidarnosti zaposlenih u socijalnoj skrbi

I danas se nastavio štrajk profesora u istarskim srednjim školama (N. LAZAREVIĆ)
I danas se nastavio štrajk profesora u istarskim srednjim školama (N. LAZAREVIĆ)

Ravnatelji ustanova socijalnih skrbi primili su obavijest Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi o štrajku solidarnosti kojim bi se sutra trebala dati podrška profesorima i nastavnicima koji i dalje štrajkaju u srednjim školama. Po riječima ravnateljice pulskog Centra za socijalnu skrb Dorijane Srdić, u toj ustanovi također su primili tu obavijest te je sindikalni povjerenik dužan izvijestiti članove o eventualnoj sutrašnjoj akciji solidarnosti. Srdić nije mogla potvrditi znači li to da sutra neki djelatnici neće raditi, odnosno koliko bi ih se u ovom trenutku moglo solidarizirati s prosvjetarima.

Ista je obavijest stigla je i u Dom za odrasle osobe Vila Marija čija je ravnateljica Vesna Sperath kazala da se u informaciji koju su primili navodi da se članovi mogu solidarizirati i stupiti u štrajk. No kaže, nitko od povjerenika nije je obavijestio da će se to sutra doista i dogoditi, rekavši da su oni specifična ustanova koja skrbi o starim i nemoćnim osobama te da u njihovom slučaju humanost treba prevladati, kao i da ne očekuje da će do štrajka u Vili Mariji doći. Ravnateljica pulskog Doma za starije i nemoćne Alfredo Štiglić Vesna Grubišić Juhas potvrdila je da u njihovoj ustanovi neće biti štrajka solidarnosti jer nikakvu obavijest nije primila i dodala da u Štigliću djeluje drugi sindikat.

U međuvremenu, i danas se nastavio štrajk profesora u istarskim srednjim školama, no neke su škole ipak počele s nastavom. Županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić kazala je da je broj zaposlenih koji štrajkaju na razini jučerašnjeg odaziva. Po njenim riječima, danas je u Istri u potpunom štrajku 18 škola, od ukupno njih 22.

- Ako neki kolege i ne štrajkaju, nastava se ne održava jer učenici ne dolaze u školu. Imamo čak situaciju u Gospodarskoj školi Buje gdje više nitko ne štrajka, no nema nastave jer nema učenika. U pulskoj Tehničkoj školi štrajk se gotovo ugasio i zasad tamo dalje ne rade samo četiri nastavnika, no nastava je isto djelomična jer učenika više nema nego što ih ima. Također, i Talijanska škola Dante Aligheri više ne štrajka, a u potpunosti radi i Strukovna škola Eugena Kumičića u Rovinju, kazala je Carić.

Dodala je da će sutra održati izjašnjavanje članstva o daljnjem održavanju štrajka sljedećeg tjedna, potvrdivši da će sutra istarske srednje škole i dalje biti u štrajku.

No danas se nastava počela normalno odvijati u istarskim osnovnim školama. Carić kaže da je odaziv štrajku u osnovnim školama na razini županija bio najveći upravo u Istri te smatra da bi bilo bolje da su išli do kraja zajedno. 

- Osnove škole svakako su pod većim pritiskom učenika, roditelja i medija i vjerojatno se malo po malo na razini ostalih županija, članstvo osipalo. Koliko mi je poznato, zaposlenici u istarskim osnovnim školama razočarani su što se štrajk nije nastavio, no svako sindikalno rukovodstvo mora samo procijeniti kada je vrijeme da prestanu, rekla je Carić. Naglasila je da ih veseli najavljeni štrajk solidarnosti u ustanovama socijalne skrbi, kazavši da očekuje da se priključe i drugi sindikati iz javnih službi. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter