Najavljen prvi "Istra gourmet tour"

Akciju prate prigodni prospekti (A. KANCELAR)
Akciju prate prigodni prospekti (A. KANCELAR)

Šarena palenta s povrćem, povrtna krem juha s bosiljkom, biftek tagliata s mozzarellom u umaku od kadulje i luka te slatka mediteranska palenta sa smokvama i maslinovim uljem uz birana vina bit će na meniju porečke pizzerije Monte vlasnika Alija Jugovca, u kojoj u četvrtak, 10. siječnja u 19 sati počinje prvi "Istra Gourmet tour".

Manifestaciju, najavljenu na konferenciji za novinare, organizira Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Istarske županije. Od siječnja do travnja će se dvaput mjesečno u istarskim ugostiteljskim objektima po promotivnoj cijeni od 120 kuna nuditi prigodni meniji.

U akciju je ove godine uključen i labinski restoran Tina vlasnika Đanija Bubića gdje je večera na rasporedu 24. siječnja, sedmog veljače slijedi konoba Marino vlasnice Svetlane Buljan u Gračišću, 21. veljače konoba Đino vlasnika Đina Rušnjaka u Buzetu, 7. ožujka Velanera u Šišanu, a 21. ožujka rovinjski restoran Feral kojem je vlasnik Marino Deković. Sedmog pak svibnja u Pazinu slijede 7. Gastro okusi Istre.

- Cilj nam je prvenstveno promocija istarske gastronomije, istarskih restorana, konoba, odnosno obrta jer i mi ugostitelji moramo izaći u javnost da nas ona pobliže upozna, rekao je predsjednik županijskog Ceha ugostitelja, ujedno vlasnik hotela Velanera Dušan Černjul.

Akcija je, naime, osim kao privlačenje gostiju kvalitetnim jelima po niskim cijenama zamišljena i kao druženje obrtnika. Naime, vlasnici ugostiteljskih obrta koji sudjeluju u ovogodišnjoj akciji ujedno vode i gradske ugostiteljske sekcije.

- Kod po jednog obrtnika svakih 15 dana održavat će se gourmet večer uz tradicionalna i moderna istarska jela i vina. To su druženja kojima je namjera popunjavanje zimske praznine. Obveza je svakog sudionika akcije da ispuni po jedan stol, odnosno da svatko iz svog grada dovede po četiri osobe, rekao je Černjul. Ako se kolege ugostitelji međusobno druže i surađuju, privući će druge goste, smatra on.

Cijene su popularne, u skladu s mogućnostima potrošača, naveo je, a porcije neće biti reducirane pa svaki put očekuju pun objekt. Rezervacije su obavezne, a prospekte u kojima su navedeni meniji te sve druge informacije moguće je naći u ugostiteljskim objektima obuhvaćenih manifestacijom i u obrtničkim udruženjima. Manifestacija se po ljeti zbog povećanog prometa u ugostiteljskim objektima neće organizirati, a u sljedećem ciklusu planiraju uključiti i druge ugostitelje, članove županijske Obrtničke komore. (P. LUKEŽ)        


Podijeli: Facebook Twiter