Najavljen program 18. sajma knjige u Istri

S konferencije za novinare (M. ANGELINI)
S konferencije za novinare (M. ANGELINI)

- Program 18. sajma knjige u Istri radili smo godinu dana, ali moram naglasiti da bez partnerskog ugovora s Gradom Pulom, Istarskom županijom i Zagrebačkom bankom, našeg sajma ne bi bilo. Ove godine, od 30. studenog do 9. prosinca, slavimo punoljetnost, iako smo neki od nas u duši još uvijek mala djeca. Sajam će ove godine, kao nikada do sada, pokazati zrelost s obilnim i slojevitim programom. Okrenuli smo se struci, dakle prevoditeljima, knjižničarima, književnim agentima, nakladnicima, umjetnicima i dizajnerima - svima onima koji stvaraju veličanstveni predmet knjigu, rekla je direktorica Sajma knjige u Istri na konferenciji za novinare u bivšoj knjižari Castropola.

Dodala je da je glavna tema ovogodišnjeg sajma Mediteran te da im se u početku činilo da je ta tema laka.

- U Hrvatskoj, ali i šire Mediteran se prikazuje s pogledom na povijest i na mitove, no mi to nismo htjeli. Zato mi je drag radikalni potez Programskog odbora u sastavu: Marta Andrić, Ljiljana Avirović, Ana Bogišić, Ekrem Čaušević, Magdalena Vodopija, Miodrag Kalčić i Mauricio Ferlin, kojim se Mediteran gleda jednostavno s dviju obala - turske i talijanske. Program smo počeli raditi u siječnju ove godine zahvaljujući susretu s predstavnicima studija turkologije na zagrebačkom sveučilištu - Martom Andrić i Ekremom Čauševićem, rekla je Vodopija i napomenula da na sajam dolaze turske književne zvijezde Ayfer Tunç, Ece Temelkuran, Nedim Gürsel, Murat Uyurkulak i Emrah Serbes.

Održat će se i izložba fotografa Area Gülera u Svetim srcima, revija turskog filma u kinu Valli i okrugli stolovi na temu turske kulture.

- Nikad toliko talijanskih autora nije bilo u Puli, a predvodi ih Claudio Magris. Tu su još Paolo Rumiz, Jole Zanetti, Giorgio Pressburger, Luca Doninelli, Enrico Palandri, glazbenici iz grupe Orchestra Lacosegliaz, te ugledni talijanski urednici i nakladnici Oliviero Ponte di Pino, Giuliano Geri i Ernesto Franco, kazala je Vodopija. Dodala je da neće izostati i program posvećen autorima iz regije, miljenicima pulske publike.

O popratnim programima sajma pričala je Slava Ćurković.

- Osim dviju scena u Domu hrvatskih branitelja, sajamski programi održavat će se u Svetim srcima, gdje će biti dodjela Kiklopa, zatim poezija u galeriji Cvajner, izložba pulskih fotografa u galeriji Makina, posvećena Draganu Velikiću, te noćni programi u Rock Caffeu i kafiću P14 gdje ćemo slaviti rođendan sajma. Čeka nas više od 70 događanja i 200 gostiju na brojnim lokacijama, kazala je Ćurković.

O produkcijama sajma govorio je Mauricio Ferlin, koji je napomenuo da je autor vizualnog identiteta sajma mladi pulski dizajner Oleg Šuran.

- Sajam ove godine surađuje na izdanju dviju knjiga: "Pet gradova" turskog klasika Ahmeda Hamdija Tanpinara u izdanju Antibarbarusa i "Naš Mosor" Utorkaša u zajedničkom izdanju Sajma knjige i Slobodne Dalmacije. Vizualni identitet izradio je mladi pulski dizajner Oleg Šuran.

- Zahvaljujući ideji Mauricija Ferlina, čeka nas večernje otvaranje sajma, 30. studenog u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja, a sajam će prvi dan ostati otvoren barem do 23 sata s mogućnošću produljenja do ponoći bude li zainteresirane publike, zaključila je Vodopija.

Slojeviti program Sajma sadržava programe posvećene središnjoj temi – Mediteran: Bijelo i Crno more, Druga obala / L’altra costa, Kradljivci mora, Bertijev program: ljubav na drugi pogled; zatim autorima iz regije (Autori iz susjedstva), stručne skupove namijenjene prevoditeljima, knjižničarima, urednicima i dizajnerima (Sa(n)jam knjige u knjižnici, osnivanje Europskog instituta za književno prevođenje, (Ne)vidljiva knjiga), okrugle stolove (Sloboda izbora, Okrugli stol o obaveznom primjerku, Istanbul viđen očima pisca i Tribina Hrvatskog radija: Sloboda govora na Mediteranu); programe posvećene esejistici i publicistici (Razgovor iza zavjese), istarskim autorima i temama (Istra ispod kore), najnovijim naslovima hrvatskih izdavača (Suton uz knjigu), te mnogobrojne popratne programe.

Svaki dan Sajma započet će uobičajeno s Doručkom s autorom, uz nezaobilaznog Voju Šiljka. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter