Najavljen novi Sa(n)jam knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 20. rujna u pulskoj knjižari Castropola zapocinjemo sanjati knjige, a time se 16. Sa(n)jam knjige u Istri, ciji je pocetak najavljen za 3. prosinca, na svojevrstan nacin vraca svojem izvorištu, knjižari koja je prije dvadeset godina otvorena kao prva privatna knjižara nakon 50 godina u Istri.

Najavila je to na konferenciji za novinare Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, u društvu Slave Curkovic, tajnice knjižne nagrade Kiklop i Tee Grujic, clanice Upravnog odbora Kiklopa. Uz program u Castropoli ovom su prigodom predstavljene novine u programu Sajma, pa i one vezane za spomenutu nagradu.

- Do 20. prosinca na maloj ce pozornici Castropole svojim reprezentativnim izborom izdanja gostovati hrvatski nakladnici koji niz godina posjecuju Sajam i djelom su razlicitim sajamskih programa, naglasila je Vodopija.

Izdvojila je gostovanje Nade Gašic i njenog naslova "Voda, paucina" (23. rujnai i Bruno Šimleše (29. rujna) sa "Školom života", a vec dan nakon održati ce se interaktivna literarna radionica uz Sanju Pilic.

Najavljena su i predstavljanja Pulske grupe s "Gradom postkapitalizma" (7. listopada) i Milane Vukovic Runjic koja ce govoriti "O nakladi, prozi, poeziji, sajmu taštine" 14. listopada. Izdvojeno je i "Cvjetanje mase" Mirka Kovaca (21. listopada), a Castropola ce primiti i interaktivnu literarnu radionicu Sonje Zubovic te Mihaelu Gašpar s programom "Bez iznenadnih radosti molim" (4. studenog).



Uz spomenute goste, u Castropoli ce se održati: Dani VBZ- a (27. rujna- 2. listopada), Dani Centra za anarhisticke studije (4.- 9. listopada), Dani Vukovic& Runjic (11.- 16. listopada), Dani Frakture (18.- 27. listopada) i Dani Aore (28. listopada- 6. studenog).

- Vrhunac programa u Castropoli dogoditi ce se 18. studenog, kada knjižara slavi svoju obljetnicu i za kada je predviden program u trajanju od 10 do 20 sati, istaknula je Vodopija i dodala da je on u cijelosti posvecen Bošku Obradovicu, osnivacu knjižare, Sajma knjige, pjesniku i književniku.

Najavila je i "Postscriptum", novi program Sajma koji ce se takoder odvijati u Castropoli u vrijeme Sajma, a koji prireduju u cast Andiju Šipeticu, nedavno preminulom prijatelju, a voditi ce ga Boris Dežulovic, uz sudjelovanje glazbenika, pjesnika i vinara.

Novina Sajma knjige u Istri jesu i Kiklopovi dani koji ce se odvijati uoci svecane dodjele knjižne nagrade predvidene za 11. prosinca na velikoj pozornici Doma hrvatskih branitelja. Posebno je skrenula pozornost na program "Kako do Kiklopa", na kojem ce se u jednoj noci publici predstaviti 36 nominiranih autora.

- Prijave nakladnika za ovu nagradu biti ce otvorene od 20. rujna do 5. listopada, a zaprimaju se putem e- maila i prijavnice objavljene na web stranicama Sajma knjige, rekla je Curkovic dodavši da ce se prvi krug glasanja održati od 22. do 29. listopada, objava nominacija biti ce 11. studenog, dok ce se drugi krug glasovanja dogoditi od 15. do 22. studenog. A u tijeku je sastavljanje birackog tijela.

- Novost je i ukidanje kategorije "Biblioteka ili nakladnicki niz godine", a razlog tomu jest stav Upravnog odbora da je rijec o složenoj kategoriji koja nema preciznu izdavacku terminologiju, zakljucila je Curkovic.

Tea Grujic je najavila osnivanje Zbirke knjižne nagrade Kiklop u suradnji sa Sveucilišnom knjižnicom u Puli. Zbirka ce biti utemeljena i svecano otvorena javnosti 12. prosinca tocno u podne.


Podijeli: Facebook Twiter