Najavljen Istarski povijesni biennale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti istarski povijesni znanstveni skup, koji ponovno zajednicki organiziraju Zavicajni muzej Poreštine, Odjel za humanisticke znanosti Sveucilišta Jurja Dobrile iz Pule i pazinski Državni arhiv, ove godine u središte pažnje je stavio temu kulture stanovanja na jadranskom prostoru.

Marija Mogorovic Crljenko, Elena Uljancic-Vekic i Biserka Budicin najavile su znanstveni skup konferencijom za novinare, isticuci da su se ove godine odazvala rekordna 22 znanstvenika.

Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti, Istarska županija, Grad Porec i druge jedinice lokalne samouprave koje sufinanciraju Državni arhiv u Pazinu. Najveci dio novca, osim za smještaj sudionika, redovito odlazi na tiskanje zbornika radova pa ce tako i u cetvrtak, prvog dana skupa, najprije biti promoviran novi tom s prošlogodišnjim radovima.

Ove godine sudionike ce organizatori povesti u obilazak Romualdove spilje, samostana svetog Mihovila nad Limom, a ni ovog puta nece izostati vodeno razgledanje Eufrazijane.

"Sudionici su prijavili teme vezane za stanovanje od prapovijesti do 20. stoljeca, a veliki blok predavanja odnosi se na srednji vijek i rano novovjeko stanovanje. Bit ce rijeci o kucama, zgradama, socijalnoj topografiji, ali i kulturi življenja, meduljudskim odnosima unutar kuce… govorit cemo o ciglama i emocijama, onome što cini svakodnevni život, a što od prvoga skupa promoviramo kroz povijesni biennale - to je povijest malih ljudi", rekla je Mogorovic Crljenko.

Teme iz povijesti svakodnevice vec su dugo u fokusu interesa globalne povijesne znanosti, premda dio akademske zajednice na njih još gleda svisoka, kao na manje važne, premda bavljenje tim segmentom povijesti ne iskljucuje "velike teme" buduci da su one kontekst iz kojih izlaze "male price", rekla je Mogorovic Crljenko odgovarajuci na novinarsko pitanje.

"Kod nas je interes za ovim temama pobudio profesor Miroslav Bertoša, a zainteresiralo nas je, još dok smo studirale, društvo Otium, koje izdaje i casopis - pokrenuli su ga Neven Budak i Zdenka Janekovic Römer. Danas smo teme povijesti svakodnevice uspjele institucionalizirati kroz izborne predmete na sveucilištu, a studenti sve više traže zbornike s Istarskih biennala, što znaci da te teme zanimaju i nove generacije", rekla je Mogorovic Crljenko, a Uljancic-Vekic dometnula da je najtraženiji zbornik na temu kulture prehrane jer ga konzultiraju i ugostitelji.

Organizacijski odbor Istarskih biennala cine profesori Miroslav Bertoša, Robert Matijašic, Neven Budak, Ivan Matejcic, Marija Mogorovic Crljenko, Elvis Orbanic, Elena Uljancic-Vekic i Tajana Ujcic. Skup se odvija u salonu na drugom katu Zavicajnog muzeja, a pocinje u cetvrtak u 18 sati predstavljanjem zbornika.

U petak predavanja pocinju u 9 sati i traju do navecer, s pauzom od 13 do 15.30, a za predavanja je rezervirano i subotnje dopodne. Uz niz zanimljivih predavanja iz zavicajne povijesti, ponovno valja istaknuti rad Mogorovic Crljenko, koji se savršeno veže uz suvremeni život - o kuci i domu kao mjestu sigurnosti i(li) nasilja za ženu.


Podijeli: Facebook Twiter